Výstavu o atentátu na Heydricha už vidělo přes 25.000 lidí

2. leden 2003

Už více než 25.000 lidí se přišlo do armádního muzea v Praze na Žižkově podívat na výstavu o atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha, která byla otevřena loni v květnu u příležitosti jeho 60. výročí. Příběh aktérů operace Anthropoid, atentátníků Josefa Gabčíka a Jana Kubiše, zajímá všechny generace.

Jeden z autorů expozice Michal Burian je rád, že na Vítkov si našly cestu i školy. Výstavu si nenechali ujít ani pamětníci této pohnuté doby včetně parašutistů, kteří do protektorátu seskočili později a na rozdíl od svých kolegů přežili. Kdo do žižkovského muzea dosud nestihl zajít, má čas ještě celý nadcházející rok. Výstava je otevřena každý den s výjimkou pondělí od 9:30 do 18:00.

Svým pojetím nemá výstava v českém muzejnictví obdoby. Detailně mapuje celou operaci: přípravnou fázi a parašutistický výcvik v Británii, společný výsadek československých paraskupin Anthropoid, Silver A a Silver B v noci na 29. prosince 1941 na území protektorátu i vlastní atentát, který se stal 27. května 1942 v zatáčce pod Vychovatelnou v Libni. Další dobové dokumenty a fotografie přibližují Heydrichův pohřeb a následné represe vůči českému obyvatelstvu.

K nejcennějším exponátům patří Heydrichův černý Mercedes Benz 320, do nějž rotmistr Kubiš vhodil bombu, když selhal Gabčíkův samopal. Žíně z auta, které po výbuchu pronikly do Heydrichova těla, mu pravděpodobně způsobily sněť slezinnou, na kterou později v nemocnici zemřel. Lékař, který tehdy Heydricha operoval, se zúčastnil i květnové vernisáže, připomněl Burian. Vozidlo používaly barrandovské filmové ateliéry pro natáčení, aniž kdokoliv věděl, že jde o tento historický vůz.

Atentát - Heydrichovo auto

Emotivní je i pohled na oblečení se stopami krve, které měli parašutisté na sobě, když 18. června 1942 zvolili v kryptě pravoslavného chrámu svatého Cyrila a Metoděje dobrovolnou smrt. Za rarity lze označit také originály závětí Kubiše a Gabčíka, které sepsali před svým odletem z Británie, nebo osobní věci parašutistů, například holicí potřeby. Expozici doplňuje sestřih z protektorátních týdeníků, atmosféru doby přibližuje i němý dokument, který Němci natočili při likvidaci Lidic. Právě vyhlazení Lidic a Ležáků je věnována poslední část projektu.

Heydrich zavedl v Čechách a na Moravě brutální režim. S jeho jménem jsou spojeny největší represálie vůči českému obyvatelstvu v protektorátu. Zároveň nabídl poslušným Čechům "klid na práci" - dostatek jídla, obuvi a šatstva nebo rekreaci v zotavovnách. V továrnách zavedl takové vymoženosti, jako jsou například závodní jídelny.

Spustit audio