Výstava Uprostřed Koruny české prošla první změnou. Kurátoři průběžně obrací listy vzácných rukopisů

26. únor 2020

Každý z nás otočí v životě tisíce listů nejrůznějších knih. Děláme to automaticky a v řadě případů možná ke knihám i trochu bezohledně. V Muzeu východních Čech v Hradci Králové otáčeli stránku v rukopisu kodexu z doby vlády Václava IV. - a to byla trochu „jiná káva".

Pokud se některý z návštěvníků výstavy s názvem "Uprostřed koruny České" vypraví do královéhradeckého Muzea východních Čech opakovaně, možná si ani nevšimne, že se vystavené historické rukopisy trochu změnily. Kurátoři výstavy totiž průběžně jednotlivými rukopisy listují. A nedělají to pro nic za nic - tahle na první pohled banální činnost má své důvody.

Čtěte také

„Já jsem si tady sáhla na ledacos. Předmět dotýkaný v době středověku je pro mne něco nepopsatelného," popisuje vedoucí historického oddělení Muzea východních Čech v Hradci Králové a kurátorka výstavy Markéta Pražáková svoje pocity ve chvíli, kdy navléká bílé rukavice a chystá se ke zdánlivě obyčejné věci. Otočí stránku v jedné knize.

Protože jde ale o Kodex litomyšlského biskupa Jana XII. Železného z doby českého krále Václava IV. mění se tato obyčejná záležitost ve velmi neobyčejnou.

Uprostřed Koruny české. Gotické a raně renesanční umění východních Čech 1250-1550

A má i své neobyčejné důvody.
„Tento kodex máme zapůjčený na celou dobu trvání výstavy. Proto je zapotřebí měnit folia, protože oné knize, otevření na stále stejné dvojstraně nedělá dobře. A po půl roce výstavy bychom ji potom také nemuseli zavřít."

Muzeum východních Čech v Hradci Králové
sídlí v secesní muzejní budově, postavené v letech 1909 až 1913 architektem Janem Kotěrou. V roce 1995 bylo muzeum prohlášeno národní kulturní památkou. Součástí muzea je také Muzeum války 1866 na Chlumu.

Kniha má desítky stran z pergamenu. Tedy z nevydělané a při napětí sušené a hlazené kůže. A návštěvníkům muzea je třeba ukázat ty nejhezčí z nich. S nejzajímavějšími či nejkrásnějšími iluminacemi, tedy obrázky.

A proč ony bílé rukavice?

„Rukavice jsou ochranným prostředkem, protože lidský pot je agresivní na veškeré možné materiály. Tedy samozřejmě i stránky rukopisné knihy je nutné otáčet v rukavicích," vysvětluje Markéta Pražáková.

Čtěte také

Celá "operace" trvala tři, možná pět minut. A návštěvníci, kteří přijdou na výstavu od této chvíle, už uvidí knihu otočenou na jiné straně než ti, co byli v muzeu včera.

Podobné kroky čekají kurátory výstavy i v dalších dnech, říká mluvčí muzea Lucie Peterková.
„V dalších týdnech se bude dokonce měnit část vystavených exponátů. Ty, které nejsou zapůjčeny na celou dobu výstavy z hlediska jejich vzdálenosti nebo podmínek, ke kterým jsme se zavázali smluvně, budou vyměněny. Takže návštěvník, který dorazil krátce po začátku výstavy a má v jejím průběhu vidět ještě něco jiného. A seznámí se s dalšími vzácnými rukopisy a tiskovinami."

Výstava s názvem Uprostřed Koruny české potrvá v Muzeu východních Čech v Hradci Králové až do 28. června 2020.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související