Výstava hub v královéhradeckém muzeu

23. září 2010

Houby živé, jedlé i jedovaté najdete na tradiční výstavě, která se koná v Muzeu východních Čech v Hradci Králové. Expozici doplňují kresby Jaroslava Svobody, mladého talentovaného výtvarníka, který je zároveň aktivní mykolog. Své diváky si určitě najdou také fotografie známé odbornice Míly Dobešová. Výstava hub potrvá v Muzeu východních Čech v Hradci Králové až do neděle. Otevřena je denně od 9:00 do 17:00. Pokud ji navštívíte rovnou při své cestě z lesa, můžete si od odborníků nechat určit houby, na které si sami netroufáte.

Houbaři se nyní stále vracejí z lesa s plnými košíky. V posledních dnech rostou houby nadprůměrně na celém území republiky a zatím jim nevadí ani poměrně nízké ranní teploty. Některé letní druhy hub, jako například hřiby, však v lese již ubývají. Zato mohou houbaři najít podzimní druhy, například václavky.
Houby rostou hojně jak v nížinách, tak v horských oblastech. Mykologové se obávají přízemních mrazíků, které jsou hlášeny na příští týden. Ty by mohly růst hub pozastavit.
Výstava hub v Muzeu východních Čech v Hradci Králové nabízí na 300 druhů hub. Kromě běžných druhů jsou k vidění také unikátní nálezy, například šťavnatka mírná, korálovec bukový či ryzec lososový.

Spustit audio