Výstava Ej, noviny převeselý vám ukáže, jak prožívali vánoční čas lidé na horách v 19. století

30. prosinec 2019

O takových Vánocích, jak je slavíme dnes, s mnoha dárky a dobrotami na stole, se mohlo lidem v minulosti jen zdát. Ale když navštívíte výstavu Ej, noviny převeselý v Krkonošském muzeu v Jilemnici, která ukazuje, jak prožívali vánoční čas lidé na horách v 19. století, možná zjistíte, že je také dost věcí, které bychom mohli závidět my jim. Především klid, pospolitost a opravdové "prožití" vánočních svátků.

Výstavou Ej, noviny převeselý redaktorku Romanu Pacákovou provedl ředitel Krkonošského muzea v Jilemnici David Ulrych.

Čtěte také

A hned na začátku narazili na Lucku, osobu zlověstně vyhlížející, zahalenou v bílé plachetce, která velkou vařečkou trestala hospodyně, které ještě neměly před svátky řádně uklizeno.

Expozice provede návštěvníky Krkonošského muzea v Jilemnici celým obdobím adventu a vánočních svátků tak, jak je prožívali a slavili lidé v Krkonoších, v církevním, měšťanském i lidovém prostřední. Můžete ji navštívit až do 2.února 2020.

V Krkonošském muzeu v Jilemnici je v čase vánočních prázdnin otevřena nejen výstava Ej, noviny převeselý, ale i celá expozice muzea, také známý Metelkův mechanický betlém a mechanický betlém Jiřího Valeše.

Krkonošské muzeum v Jilemnici
bylo založeno v roce 1891 v souvislosti s prvními přípravami na Národopisnou výstavu českoslovanskou v Praze. První expozice byla nainstalována na přelomu století v bývalé dívčí škole, později se muzeum několikrát stěhovalo, od roku 1953 sídlí v bývalém zámku hrabat Harrachů. Rozhodující zásluhu na vybudování muzea náleží někdejšímu řediteli dívčích škol v Jilemnici Jáchymu Metelkovi (1853–1940). Muzeum se zaměřuje především na historii a národopis západních Krkonoš, počátky a vývoj českého lyžování, v galerijní oblasti především na dílo Františka Kavána (1866–1941). Od 1. 1. 2013 je Krkonošské muzeum Jilemnice provozováno jako společné muzeum Města Jilemnice a Správy KRNAP.

Expozice – Bílou stopou. Kapitoly z dějin českého lyžování do r. 1938

Expozice je umístěna v sálech starého panského pivovaru, jimž současnou podobu na sklonku 19. století vtisknul Jan hrabě Harrach, šlechtic, který do Jilemnice přivezl první lyže.

Krkonošské muzeum Jilemnice

Seznámíte se s vývojem lyžování v evropském kontextu od zavedení lyží do českých zemí až do roku 1938. V expozici se promítá sedmiminutový němý film z roku 1926, který skvěle zachycuje velké lyžařské závody v Jilemnici.

Expozice historicko-etnografická

Sleduje především historický vývoj západních Krkonoš od počátků velké kolonizace ve 13. století až po dnešní dobu.

Čtěte také

Rozmach obchodu a řemesel dokládá ucelený soubor vystavených předmětů. Unikátní místo zaujímá lněná příze z přelomu 18. a 19. století – 296 m ručně předeného vlákna váží pouze jediný gram.

K vidění je také slavný mechanický ozvučený betlém z let 1883–1913, dílo ředitele dívčích škol Jáchyma Metelky. 142 pohyblivých figurek tu vytváří 350 různých, velmi přirozených pohybů a vše přes jediný stroj pohání jediné závaží.

Pozornost je věnována také šlechtickému rodu Harrachů, zejména Janu hraběti Harrachovi.

Kavánova galerie

Založena byla roku 1956 u příležitosti nedožitých 90. narozenin malíře Františka Kavána (1866–1941). Kavánova galerie vlastní přibližně 90 děl tohoto předního českého krajináře.

Malíř se narodil ve Víchovské Lhotě u Jilemnice a rodný kraj zůstal trvale zapsán v jeho duši i díle. Většina jeho děl patří dnes ke zlatému fondu české krajinomalby.

Stálé expozice Krkonošského muzea v Jilemnici doplňuje každoročně řada výstav a doprovodných akcí.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.