Vyšperkoval masky hokejových medailistů aneb se „zkrášlovačem“ Romanem Vítkem nejen do Finska

Určitě si mnozí z vás ještě teď připomínáte nadšenou atmosféru, která vypukla poté, co naše hokejová reprezentace vybojovala bronzové medaile na hokejovém Mistrovství světa ve Finsku. O to větší mám radost, že vám můžeme neobyčejně aktuálně - jen den po medailovém utkání s týmem USA v Tampere - v pořadu "Na cestách" přiblížit například detaily výstroje našich brankářů. 

Hostem u mikrofonu totiž je Roman Vítek, který má "prsty" v tom, jak vypadají masky trojice gólmanů, které jste mohli sledovat na televizních obrazovkách.

Lev a další motivy

Jak v pořadu podrobně popíše Roman Vítek, pro Karla Vejmelku namaloval na masku rozzuřeného lva, trikolóru i naši rozevlátou vlajku v trojrozměrném formátu.

Čtěte také

Marek Langhamer chytal na šampionátu s maskou klubu Tampere, za který hraje. A Roman Vítek mu ji zkrášlil mapou Česka, lvem a fanoušky s vlajkami.

Kdežto pro třetího brankáře Lukáše Dostála host pořadu "Na cestách" masku pro MS sice nemaloval, ale návrh je také od specialisty z Pardubic. Právě tam, v dílně v městské části Nemošice, výtvarná díla na maskách vznikají. Ale jak uslyšíte, zákazníky Romana Vítka nejsou jen hokejoví brankáři…

Malované pažby pro biatlonisty, masky florbalistům

S výsledky práce, ale hlavně kreativity a fantazie, proměněné ve výtvarné kombinace cestujeme v našem pořadu nejen po světových hokejových halách.

Čtěte také

Vyzdobené pažby zbraní biatlonových reprezentantů putují v sezóně po evropských tratích tohoto zimního sportu, včetně Olympijských her.

A tak detaily práce Romana Vítka ukazovaly televizní kamery do celého světa i z olympiády v Pekingu, protože pardubický "airbrusher" (tak zní přesný anglický název ojedinělé profese), vyzdobil například pažby malorážek Michala Krčmáře, Terezy Voborníkové i jedné mladé čínské reprezentantky.

Florbalem to začalo

Když Roman Vítek začal chytat ve florbalové extralize, potřeboval brankářkou masku. Nejen pevnou, míček letí rychlostí až 200 kilometrů v hodině, ale chtěl i pěknou. Podle jeho představ nabídka nebyla. A tak si masku "pomaloval" sám. Ve vysílání pak uslyšíte, že svým výtvarným stylem natolik zaujal protihráče, že se mu začaly vršit objednávky.

Když o maskách, tak v masce od Romana Vitka

A o budoucnosti sportovně založeného, ale navíc výtvarně velice zdatného mladíka bylo rozhodnuto. Navíc začal jezdit s florbalem do světa - hlavně do Skandinávie. Jak Roman Vítek přiznává, má sever Evropy velice rád.

Tatry, lotyšská Riga i Pardubice

Světem rád cestuje, povídáme si třeba Gruzii, ale motivy z různých koutů zeměkoule velmi často kreslí i na masky nebo helmy nejen hokejistů - zákazníky má například i mezi cyklisty, snowboardisty nebo motorkáři. Zkrášlovat jejich helmy nebo i stroje prý ale nemá Roman Vítek moc rád. Prozrazuje, že je to údajně jednotvárná tematická nuda.

Čtěte také

Ostatně pojďte s námi cestovat prostřednictvím výtvarných nápadů kreslíře z Pardubic, který mimochodem měl ve školní "výtvarce" problémy. Jaké, to už vám poví ve vysílání sám. Já už jen prozradím, že v kufříku jsem měl pro Romana Vítka připravenou mimo jiné čínskou masku, pochopitelně hokejový puk i třeba čaj z Gruzie nebo knihu o jedné brankářské legendě.

A dojde i na podrobnosti o dárku pro Jaromíra Jágra.

Všechno se dozvíte, když si náš rozhovor se "zkrášovačem" hokejového i jiného náčiní Romanem Vítkem, specialistou světového formátu, naladíte na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové nebo Českého rozhlasu Pardubice v pondělí 30. května 2022 v obvyklém čas po 18. hodině. Nebo si nás pustíte z audioarchivu pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem".

Těšíme se na Vás!

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související