Vysoké a vyšší odborné školy v kraji evidují letos víc přihlášek studentů na zdravotnické obory

18. srpen 2021 07:28

Letos mají studenti v Královéhradeckém kraji velký zájem o studium na vysokých a vyšších odborných školách. Hodně se jich hlásí třeba na zdravotnické obory. V Hradci Králové na zdravotnické škole například letos poprvé na jeden z oborů nemohli pro zájemce vypsat druhé kolo.

Čtěte také

„Po dlouhých letech máme po prvním kole vyčerpanou kapacitu pro nové zájemce. Už nemůžeme další přijímat," říká zástupkyně ředitelky pro odbornou výuku Jana Heřmanová.
„Byl dvojnásobný převis přihlášek oproti počtu studentů, které můžeme přijmout ke studiu."

V oboru diplomovaná všeobecná sestra zaznamenala škola vysoký počet přihlášek i v denní formě studia.
„Ale i přes ten vysoký počet přihlášek, což byl asi trojnásobek, se nám ke studiu zatím přihlásilo zájemců málo. Takže máme do dalších kol ještě 31 volných míst."

Studenti projevili velký zájem i o ostatní obory hradecké vyšší odborné školy, i tam jsou ale volná místa, a tak je prý možné, že škola vypíše i třetí kolo.

Studenti Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy

Větší zájem oproti minulým letům hlásí podle ředitele Romana Háska také vyšší odborná zdravotnická škola v Trutnově.
„Přijímací řízení ještě není uzavřeno, ale už teď je ten nárůst patrný. Protože ještě čekáme na ty výsledky, tak si myslím, že jde řádově o desítky procent."

Čtěte také

Letos prý přišlo na diplomovanou zdravotní sestru více než 40 přihlášek, v minulých letech to bylo přes 30.
„Vždy nám nastoupilo něco přes 20 studentů. Tak letos bych například čekal, že to bude přes 30 studentů."

O více než polovinu se letos také zvedl zájem studentů o bakalářský obor zdravotního záchranáře na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové

„Počet přihlášek se oproti minulému přijímacímu období zvýšil ze 127 na 207. Přitom se do tohoto studijního programu přijímalo pouze 10 nejlepších uchazečů," dodává Veronika Černá z Univerzity obrany.

Spustit audio

Související