Vyšly Modlitby českožidovské, vzniklo nové pohřebiště pro širší židovskou komunitu a Den Jeruzaléma

29. květen 2022

Už jste se modlili „českožidovsky“? Kdo všechno může být pochován na židovském hřbitově? A v neděli 29. května slavíme Den Jeruzaléma.

Modlitby českožidovské

„Velký Bože, pomoz mi! Ty ses přece smiloval nad docela cizími lidmi, proč ne nade mnou?“

Tuto modlitbu a tak trochu i anekdotu Karla Poláčka cituje literární historik Martin C. Putna ve své nejnovější knize Modlitby českožidovské. Ty navazují na již vydané Skoro modlitby Karla Čapka a Magorské modlitby Ivana Martina Jirouse. Modlitby českožidovské vydalo tento týden nakladatelství Biblion. A Noemi Fingerlandová se Martina C. Putny zeptala, proč právě tuto knihu připravil.

Proč Martin C. Putna vybral tentokrát dva autory, a to Jiřího Langera a Jiřího Ortena? Může být učenost svatá? Může se člověk hádat s Bohem? A s jakými dalšími spisovateli se v Modlitbách českožidovských můžete pomodlit? To vše prozrazuje Martin C. Putna v rozhovoru s Noemi Fingerlandovou.

Hřbitov pro širší židovskou komunitu

Partneři ze smíšených manželství měli v Česku jeden problém. Tedy pokud jednou chtěli být v rakvi pohřbeni vedle sebe. Rituální pravidla totiž na židovském hřbitově neumožňují takto pohřbít i Nežidy. To se ale nyní změnilo. Na židovském hřbitově v Brandýse nad Labem nově vznikla speciální část i pro nehalachické pohřbívání. Tradiční pohřebiště z 16. století bylo stavebně odděleno, a to nejen nad zemí, ale i pod povrchem. Tématem se zabývala Daniela Brůhová.

Kdo dnes může, nebo naopak nemůže být pochovaný na Novém židovském hřbitově v Praze? Proč se dnes na židovském hřbitově častěji ukládají zemřelí do urny než do hrobu? A jaké nové služby tedy nabízí pohřebiště v Brandýse nad Labem? Na to se Daniela Brůhová ptala rituálního správce židovských hřbitovů a představeného společnosti Chevra Kadiša ČR Chaima Kočího. 

Západní zeď spojuje minulost a přítomnost

Jom Jerušalajim, Den Jeruzaléma. Tak se nazývá svátek, který dnes slaví Izraelci. Připomínají si během něj sjednocení Jeruzaléma za šestidenní války v roce 1967. Po dlouhých desetiletích se tehdy mohli opět pomodlit u posvátné Západní zdi. Pokračuje Leo Pavlát.

Proč se Západní zdi říká také Zeď nářků? Můžete se u ní pomodlit i na dálku? A jak zasahuje nejen do izraelské, ale i světové politiky? 

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát , Noemi Fingerlandová
Spustit audio