Výroční zpráva o projevech antisemitismu v ČR. Nová kniha Židovské osobnosti Teplicka. Sionismus - historie a souvislosti.

7. červen 2020

Bude Federace židovských obcí v České republice vypracovávat novou strategii boje s antisemitismem? Nová publikace o židovských osobnostech Teplicka. Historické souvislosti sionismu.

V magazínu Šalom alejchem přinášíme první informace z letošní Výroční zprávy o projevech antisemitismu v České republice. Federace židovských obcí zaznamenala v loňském roce 694 antisemitských incidentů. A jak říká její tajemník Tomáš Kraus, většina z nich byla na internetu: „Dá se říct, že nebyl zaznamenán ani jeden případ klasické fyzické agrese oproti roku 2018, kdy došlo k takovým ojedinělým případům. Bylo evidováno 6 případů takzvaného obtěžujícího jednání, což jsou například verbální útoky. A 3 případy poškozování majetku, ale většinou to jsou graffiti nebo v současné době pachatelé lepí určité nálepky s antisemitským obsahem na místa, která buď patří do okruhu židovské komunity, nebo s ním jsou nějak spojena. Ale tak nízká čísla jsou v Evropě i ve světě opravdu ojedinělá.“

Na základě zprávy bude Federace židovských obcí vypracovávat i strategii boje s antisemitismem. Téma připravila Jana Šustová.

Představujeme novou knihu Židovské osobnosti Teplicka. Byla slavnostně představena v tomto týdnu a čerpá z přednášek, které zazněly v posledních letech v rámci Dnů židovské kultury Teplický cimes. Publikace je společným projektem spolku Ulpan Teplice a tamního Regionálního muzea a soustřeďuje v sobě výsledky výzkumu zaměřeného na historii židovské komunity na Teplicku. Na podrobnosti se zeptala Veronika Kindlová Pavlíny Bouškové ze spolu Uplan.

Sionismus má dlouhou tradici. Vetklo si jej do názvu hnutí, jehož cílem se stal návrat židovského národa do historické vlasti, zvané hebrejsky „Erec Jisrael“ neboli „Země Izraele“. V tomto smyslu použil slovo sionismus jako první 1. dubna 1890 Natan Birnbaum ve svém německy psaném listu „Sebeemancipace“. Idea sionismu však byla podstatně starší a v židovských dějinách měla četné předchůdce. Podrobnosti komentuje Leo Pavlát.

V magazínu Šalom alejchem nebudou chybět ani aktuality z židovského světa a ukázky židovské hudby a zpěvu. Tentokrát z dílny pražské amatérské pěvecké skupiny Mišpacha. Ta zpívá chasidské a židovské lidové písně.

Magazín Šalom alejchem moderuje Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio