Výročí krčmaňské aféry připomíná nová kniha a výstava Vědecké knihovny Olomouc

9. září 2017

Výstavou i nově vydanou publikací ode dneška připomíná Vědecká knihovna v Olomouci 70. výročí krčmaňské aféry. Šlo o tajemný atentát na československé ministry. Na počátku bylo odeslání tří balíčků s výbušninami ministrům Drtinovi, Zenklovi a Masarykovi v září 1947.

Událost známá především jako krčmaňská aféra po několik měsíců hýbala tehdejší politikou. Podle historiků mohla ovlivnit i dění kolem únorových událostí v roce 1948. V regionálním kontextu vedla do malé obce Krčmaň u Olomouce.

„V průběhu času ukázalo, že kauza má mnohé další zajímavé aspekty. Je tady spis s původními obálkami, ve kterých došly ty výbušniny ministrům. To nás dovedlo k myšlence, že by si tato kauza zasloužila hlubší pohled než jenom ten povrchní na stránky novin,“ vysvětluje zástupce ředitelky knihovny Miloš Korhoň, proč výstavu s politickým podtextem připravili.

V rámci výstavy představí svou novou knihu na toto téma pracovník knihovny Lubomír Novotný. Přináší dosud nejobsáhlejší analýzu dodnes neobjasněné kauzy. „Klidně mohla nést název pražská aféra, koneckonců k pokusu o atentát došlo samozřejmě v Praze, vyšetřováno to bylo také tam. Bylo několik různých vyšetřovacích verzí, několik časových úseků. Nakonec to ale vešlo do historie jako krčmaňská aféra,“ popisuje autor knihy.

Krčmaňská aféra ilustruje politickou atmosféru roku 1947

Krčmaňská aféra podle něj dobře ukazuje politickou krizi podzimu roku 1947. Politické strany se snažily informace o vyšetřování pokusu o atentát využít nebo zneužít v rámci předvolební kampaně.

Únor 1948 pak dosavadní vyšetřování zvrátil. „Státní zástupce František Doležel byl zatčen a eskortován do zdejší vazební věznice. Zatčeny byly i další důležité postavy. Vyšetřovací metody odpovídaly tehdejší době, zdravotní stav obviněných byl velmi špatný, dokonce hrozilo, že František Doležel zemře ve vazbě,“ dodává Novotný.

Krčmaňské aféře se někdy říká také krabičkový atentát. Na adresu nekomunistických ministrů vlády Petra Zenkla, Jana Masaryka a Prokopa Drtiny tehdy přišly na poštu tři balíčky označené jako voňavky. Nálože, které zásilky obsahovaly, byly včas zneškodněny. Stopy vedly do Krčmaně na Olomoucku a do parlamentu k členům komunistické strany. K procesu s údajnými pachateli nikdy nedošlo, jejich stíhání bylo po únorovém puči zrušeno.

autor: bam
Spustit audio