Výrobci hořických trubiček se přou o jejich složení. Kvůli ztuženým tukům

28. leden 2014

Nezávislý časopis dTest nedávno zveřejnil výsledky testu hořických trubiček. Cílem bylo zjistit podíl transmastných kyselin, tedy tzv. špatných tuků. Nejlepší výsledky měly Pravé hořické trubičky. Ostatní výrobci ale vítěze testu vyloučili ze svého sdružení. Nedodržuje totiž recepturu schválenou Evropskou komisí a do náplně používá rostlinný tuk místo ztuženého.

Firma Pravé hořické trubičky se sídlem v Miletíně používá podle časopisu dTest ve svých výrobcích zdravější tuky.

„Ztužený rostlinný tuk obsahuje transmastné kyseliny a my se rozhodneme to změnit a řekneme to i všem ostatním výrobcům: Pánové, změňte to. Pozor, v Americe už je to zakázané, v Dánsku, ve Švédsku. Pojďme, uděláme úpravu. A oni se do dneška schovávají za tu specifikaci,“ říká obchodí ředitel společnosti Pravé hořické trubičky Jaromír Topolský.

Firma už podle vylepšené receptury vyrábí pět let, paradoxně tím ale vlastně porušuje předpisy. Změnila totiž původní recepturu, kterou eviduje Úřad průmyslového vlastnictví a Evropské komise.

„Pro nás je důležitá jenom jedna věc, a to spotřebitel. Jestli ztužený tuk obsahuje transmastné kyseliny a je nebezpečný, tak podle mě je povinnost výrobce to změnit a jakost upravit,“ vysvětluje Topolský.

Poradkyně pro výživu Hana Lacinová k tomu dodává: „Ztužené tuky jsou škodlivé pro náš organismus zejména z toho důvodu, že obsahují takzvané transmastné kyseliny, které zvyšují cholesterol a pro toho, kdo je častěji konzumuje, jsou takovým prvním krokem k mrtvicím, infarktům.“

Ostatní výrobci tradiční české cukrovinky ale firmu Pravé hořické trubičky vyloučili ze svého sdružení. Jeho předseda Luděk Dlouhý odmítl důvody vysvětlit, a Český rozhlas tak má k dispozici jen tiskové prohlášení.

V něm se mimo jiné píše: „Společnost byla vyloučena ze sdružení z důvodu dlouhodobého porušování specifikace výroby hořických trubiček.“ Samotné sdružení přitom už o změnu receptury zažádalo v roce 2011, odpověď ale zatím nepřišla.

autor: PLE
Spustit audio