Výrobce pian Petrof kvůli krizi propustí polovinu lidí

22. září 2010

Největší evropský výrobce pian a klavírů Petrof Hradec Králové propustí kvůli světové hospodářské krizi zhruba polovinu z 390 zaměstnanců. Asi 60 lidí již je od listopadu a prosince ve výpovědi, v prvním čtvrtletí by podnik měl propustit dalších přibližně 120 zaměstnanců. Další by měli odejít do konce pololetí tak, aby v podniku zůstalo asi 190 lidí. Uvedla to jednatelka a většinová majitelka firmy Zuzana Ceralová-Petrofová. "Chceme firmu udržet za jakýchkoliv podmínek i ve zmenšeném stavu. Nechceme podnik zavřít," řekla Ceralová-Petrofová. Uvedla, že podle prosincových údajů má podnik kvůli krizi na první čtvrtletí letošního roku zakázky ve výši zhruba 20 procent potřebného množství. "Nemůžeme vyrábět na sklad a zadlužovat se tím u dodavatelů," řekla. Dodala, že piana a klavíry se řadí mezi luxusní zboží, jehož nákup spotřebitelé v době krizí odkládají jako první.

Petrof, jehož vznik sahá do roku 1864, vyváží 95 procent produkce a krize jej zasáhla prakticky na všech světových trzích. "Krize poznamenala již poslední čtvrtletí roku. V tomto období přitom bývá odbyt nejsilnější," řekla Ceralová-Petrofová.
Firma se podle ní pro naplnění kapacit snaží získávat zakázky i v jiných oborech, například pro nábytkářský průmysl. V tomto týdnu měla většina zaměstnanců firmy dovolenou, která začala před Vánocemi. Petrofová nevyloučila, že v dalších týdnech část lidí zůstane doma za 60 procent platu a firma bude dělat jen v provozech, která mají výrobní náplň.
Nejtěžší období Petrof zatím prožil v roce 2004, kdy bojoval o holé přežití. Banky tehdy firmě obstavily účty a podnik lidem krátce dlužil výplaty. Firma následně přistoupila k radikální restrukturalizaci, při které propustila několik stovek lidí, uzavřela pobočné závody a výrobu soustředila do Hradce Králové. Před pěti lety měl Petrof přes 900 zaměstnanců.

Spustit audio