Vydatné sněžení na různých místech Česka komplikuje dopravu

9. prosinec 2012

Silné mrazy polevují, meteorologové proto už neprodloužili výstrahu, která na ně upozorňovala. I v neděli se teploty pohybovaly pod nulou a odpoledne se navíc přidalo sněžení. Do pondělního rána může napadnout až decimetr sněhu.

Nový sníh komplikuje dopravu na mnoha místech republiky. Problémy hlásí i na Jablonecku, Semilsku a Frýdlantsku. Na několika místech tu stojí kamiony. Navíc místy fouká silný vítr a na silnicích se tvoří sněhové závěje a jazyky.

Po celém kraji sněží. I na hlavních tazích podle Pavla Pospíšila z Krajské správy silnic leží vrstva sněhu. Problémy mají kamiony ve stoupáních hlavně na silnici z Lučan na Smržovku na Jablonecku. Pro kamiony je v obou směrech nesjízdná.

Stejné problémy jsou také na silnicích z Kořenova na Příchovice, z Kořenova na Desnou a na silnici č. 10 směrem na Harrachov.

Mezi Turnovem a Libercem leží na silnici kluzká vrstva sněhu.Policie během večera řešila už několik dopravních nehod. Zatím se obešly bez zranění.

Husté sněžení postihlo i Karlovarský kraj, kde se zhoršila situace na silnicích. Ujetá vrstva sněhu hodně klouže a pod sněhem je na většině míst ledovka. Silný vítr navíc vytváří sněhové jazyky a závěje.

Čtěte také

Komplikace v dopravě jsou přímo v Karlových Varech. Směrem na Plzeň zůstal v kopci stát kamion. Právě kamiony mohou mít problémy v noci.

Ačkoliv nyní trochu přestalo sněžit, sníh by se podle předpovědi mohl vráti během noci. Silničáři solí minimálně, padající sníh většinou jenom shrabují. Varují řidiče, aby raději nevyjižděli, pokud nemusejí.

Sníh padá také v Ústeckém kraji. Asi nejhorší situace je v Krušných horách, kde hustě sněží a fouká silný vítr. I když je v terénu 80 sypačů, které posílily ještě traktory se škrabkami, na horách se tvoří sněhové jazyky.

Teplota v se tam pohybuje kolem 7 stupňů nad nulou, proto sníh na silnicích zůstává. Zatím nemusel být uzavřený žádný silniční úsek. Policisté zatím nemuseli vyjet k žádné vážné nehodě.

Nejvíce sněhu ve středních Čechách, kolem 4 centimetrů, napadlo zatím na Berounsku a Kladensku.

Navíc fouká poměrně silný vítr, což nejen snižuje viditelnost, ale také zvyšuje riziko v dopravě, protože přibývá míst, kde se tvoří sněhové jazyky. Jde tradičně o silnice na otevřených pláních.

Přidá se i náledí

Ke sněhu se od zítřejšího večera má přidat i náledí. Hrozit bude na většině území republiky. Sněžení se od západu postupně rozšíří na celé území republiky.

Mrazivé víkendové počasí má na svědomí už pět lidských životů. Jedním z nich je patrně i neznámý muž, kterého našli mrtvého nad ránem u jednoho z ostravských mostů. Pravděpodobně šlo o bezdomovce.

„Pokud už někdo musí ven, tak lepší je několik vrstev oblečení. Nemá cenu si vzít jeden silný hubertus a vyrazit ven a myslet si, že vás to zahřeje, ale spíše několik tenčích vrstev,“ varuje ředitel Záchranné služby Libereckého kraje Stanislav Mackovík.

V noci na neděli bylo nejchladněji v Krušných horách na Šindelové, teplota tam spadla na minus 22 stupňů Celsia. Rekordy už ale nepadaly. Azylové domy po celé republice jsou přesto i nadále připravené poskytnout nocleh více lidem bez domova, než je obvyklé.

Sever Moravy stále trápí smog

V Moravskoslezském kraji se znovu výrazně zhoršila kvalita ovzduší. Situace se v průběhu neděle příliš nezlepšila. Uspokojivé hodnoty hlásí pouze Opava. Jinde jsou limity škodlivin ve vzduchu několikanásobně překročeny.

"Cítím to, protože jsem na to dost citlivá. Vždycky, když vyjdu ven, a je nějaký smog, tak se mi hůř dýchá. Mám takový nepříjemný pocit, hlava mě potom bolí,“ stěžuje si jedna z místních obyvatelek.

Meteorologové kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu vyhlásili smogovou situaci na Ostravsku, Karvinsku a v části Frýdecko-Místecka. Pobyt venku měli omezit senioři, malé děti a lidé s dýchacími a srdečními potížemi.

Nejhorší, až jedenáctkrát překročené hodnoty prachu v ovzduší byly naměřeny ve Věřňovicích, Bohumíně, Orlové a Karviné.

Smog...

Oddechnout by si měli lidé podle očekávání meteorologů až v noci z neděle na pondělí, kdy na sever Moravy a do Slezska dorazí sněhové přeháňky.

„Již v současnosti západní okraj České republiky začíná ovlivňovat frontální systém, který přináší zvětšenou oblačnost a sněžení. Také by se měl trošičku rozfoukat mírný jihozápadní vítr. V průběhu zítřejšího dne by tak mělo docházet ke zlepšování situace s ovzduším v Moravskoslezském kraji,“ předpovídá meteorolog Roman Volný.

Mráz zasáhl i další země

Silné mrazy zavítaly i do Polska a Německa. Moskva se potýká s velkými přívaly sněhu. Kvůli kalamitě tam kolabuje doprava a ruší se lety. Kvůli silným mrazům už v Rusku umrzlo 6 lidí.

Sníh ochromil také chorvatskou metropoli Záhřeb. Tam museli dopravci uzavřít letiště.

autoři: Eva Holá , pek , čan , Andrea Strohmaierová , dkf , Eva Malá , pir , eve , kko , Tereza Svobodová , Alina Holušová
Spustit audio