Výcvikový polygon k simulaci složitých zásahů v továrnách budují hasiči v Rychnově nad Kněžnou

27. prosinec 2018

Nový výcvikový polygon v těchto dnech dokončují hasiči v Rychnově nad Kněžnou. Za více než 7 a půl milionu korun vzniklo speciální centrum pro simulaci složitých zásahů. Hasiči v něm budou trénovat například výjezdy do rozrůstající se průmyslové zóny Solnice - Kvasiny. 

„Teď se nacházíme přímo v přípravně, kde se budou hasiči vystrojovat. Vezmou si dýchací přístroj, udělají si laickou kontrolu a budou vstupovat do onoho polygonu," ukazuje přípravnu velitel hasičské stanice v Rychnově nad Kněžnou Radovan Bien.

Ve Velkém Poříčí začíná vyrůstat unikátní lezecký polygon pro výcvik záchrany ve výškách

Zahájení stavby unikátního lezeckého polygonu ve Velkém Poříčí

Stavba lezeckého polygonu pro výcvik záchrany ve výškách a nad volnou hloubkou může začít. Na základní kámen stavby v rámci modernizace Učiliště požární ochrany ve Velkém Poříčí poklepali zástupci Hasičského záchranného sboru ČR, zhotovitele i projektanta. Vzdělávací a výcvikové středisko projde v následujícím roce rekonstrukcí za téměř 54 milionů korun včetně DPH.

Je tu dokonce i lezecká stěna. „Tu jsme si dělali svépomocí ještě před vznikem tohoto polygonu. Když jsme jej projektovali, tak jsme se rozhodli, že to tu necháme jako část výcviku. Ale nesouvisí to přímo s oním polygonem."

„Tady se nacházíme v tělocvičně, kam přijdou hasiči studení, nerozcvičení. Tak abychom je na ten vlastní výcvik trošku zahřáli, tak tady budou dělat nějaké úkony. Je to rozčleněno podle věku, kategorie a podobně. Je tu nekonečný žebřík, běžecký pás, který se dá nastavovat a takzvaná kladiva, čili zvedání závaží," vysvětluje Radovan Bien.

Vstupujeme do místnosti, která vypadá jako dispečink, nebo velín. Co to přesně je?
„Protože celý výcvik probíhá ve tmě, v zakouřením prostředí a podobně, tak hasiče sledujeme termokamerami a infrakamerami právě z tohoto prostoru," říká Radovan Bien.

„A teď jsme v cisterně. Tady hasiči prolézají a vykonávají nějakou činnost. Mají například odnést člověka, který cisternu natíral. Bude tam osmdesátikilová figurína a dva hasiči ji budou muset ve spolupráci dostat ven," doplňuje Radovan Bien.

A hned doplňuje: „Tohle je imitace bytu. Máme tady nainstalované mobilní příčky, abychom mohli měnit členitost. Máme tady zábleskové efekty, bude tu hluk, křik dětí a podobně. Aby to prostě působilo na hasiče při výcviku."

Nový výcvikový polygon dokončují hasiči v Rychnově nad Kněžnou

„A tohle je výcvikový klecový polygon. Kde hasiči trénují pohyb v neznámém prostředí," dodává Radovan Bien.

Od ledna bude polygon ve zkušebním provozu. Naplno by ho mohli profesionální i dobrovolní hasiči z Královéhradeckého kraje využívat od dubna příštího roku.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související