Východočeská vodárenská soustava je na konci životnosti. Letos začne její obnova a modernizace

18. leden 2020 08:40

VaK Náchod chystá v příštích deseti letech investice přesahující miliardu korun, část z této sumy získá od státu. Peníze poslouží k modernizaci východočeské vodárenské soustavy. Ta měří přes sto kilometrů, propojuje Náchod, Hradec Králové, Pardubice a Chrudim a zásobuje pitnou vodou zhruba půl milionu lidí. Ročně jí protečou až čtyři miliony kubíků vody.

Ocelové potrubí ve velmi špatném stavu, stále se opakující poruchy a při jejich odstraňování problémy se zásobováním obyvatel. Právě to je ve zkratce stav soustavy, která z Polické křídové pánve vede pitnou vodu do velké části východních Čech.

Jedním z míst, kam už letos poputují první investice, je podzemní vodojem ve Vysoké Srbské, malé obci nedaleko Hronova. Vodojem vznikl v roce 1984 a jeho kapacita je 1500 kubíků. Zatím jedinou komoru doplní druhá.

„Při běžné údržbě ta jedna komora opravdu nestačí. Je zapotřebí, abychom byli schopni za provozu přivaděče provést běžnou údržbu, vyčistit pravidelně vodojem," vysvětluje vedoucí provozu Vodovodů a kanalizací Náchod Martin Zeman.

Podzemní vodojem ve Vysoké Srbské nedaleko Hronova

Kromě zmíněného rozšíření vodojemu ve Vysoké Srbské se chystá také výstavba vodojemu úplně nového, s kapacitou pět tisíc kubíků. Vznikne mezi Náchodem a Novým Městem nad Metují.

„Ten vodojem bude mít jedno specifikum. Voda z něj bude moci téci jednak samozřejmě směr Nové Město nad Metují, Česká Skalice, Hradec Králové, ale, v případě potřeby, bude možné z něj zpětně zásobovat všechny vodojemy, které město Náchod má," říká ředitel VaKu Náchod Dušan Tér.

Čtěte také

Součástí modernizace sítě je také například rozšíření vodní elektrárny v Polici nad Metují. Díky třináctimilionové investici se ještě letos její současný výkon devět kilowat zdvojnásobí.
„A tím pádem budeme moci připojit na soustavu další zdroj, který bude poháněn námi vyrobenou elektrickou energií."

V případě sucha může být Vodárenská soustava východní Čechy klíčová pro obyvatele Hradce Králové, Pardubic a okolí těchto krajských měst.

Ročně soustavou protečou až čtyři miliony kubíků vody, část ocelových trubek z osmdesátých a devadesátých let minulého století už ale podle Dušana Téra dosluhuje.
„V technické literatuře se udává, že životnost takového potrubí je 40 let. Ne více, takže my jsme na konci jeho životnosti."

Největší problémy jsou přitom v Náchodě. S rozsáhlejší výměnou samotných trubek bude ale možné začít až po dobudování zmiňovaného nového vodojemu.

Spustit audio

Související