Východ Česka opět sužuje smog. V Brně kvůli němu budou možná od pátku jezdit lidé MHD zadarmo

13. únor 2017

Meteorologové vyhlásili v pondělí dopoledne smogovou situaci v Královéhradeckém a Pardubickém kraji a odpoledne také v celém Jihomoravském kraji. Ta platí od pátku ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. V Brně budou kvůli smogu v úterý ráno zastupitelé hlasovat o městské hromadné dopravě zadarmo.

Vysoká koncentrace polétavého prachu v ovzduší je podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu už v šesti krajích České republiky.

Od pátku platí smogová situace ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji, v pondělí dopoledne se k nim přidal také Královéhradecký a Pardubický kraj a Brno. Během odpoledne ji pak meteorologové rozšířili na celý Jihomoravský kraj.

Zřejmě nejhorší situace je na Třinecku, kde je vyhlášena regulace a kde je více než trojnásobně překonán limit pro polétavý prach, který činí 50 mikrogramů na metr krychlový.

Čtěte také

Kvůli smogu budou možná lidé v Brně jezdit už od úterý hromadnou dopravou zadarmo. Brněnští radní chtějí zavést dočasné opatření kvůli smogu. Město mělo návrh v plánu a schválit ho chtělo během 14 dní. Když ale meteorologové dopoledne vyhlásili v Brně smogovou situaci, zastupitelstvo proces urychlilo a o rozhodnutí bude hlasovat už v úterý ráno.

Náměstek primátora Martin Ander ze Strany zelených řekl, že pokud mimořádné opatření projde, měl by být dopravní podnik do několika hodin připravený dopravu zdarma zavést. MHD bude znovu zpoplatněná, až přestane platit smogová situace.

Ovzduší v Jihomoravském kraji ovlivňuje smog z Polska

Při zhoršených rozptylových podmínkách by se lidé neměli venku vystavovat zvýšené fyzické zátěži. Doporučení platí hlavně pro lidi s chronickými dýchacími potížemi nebo srdečním onemocněním, pro starší lidi a malé děti. Podle meteorologů by lidé také měli omezit jízdu auty a přednostně by měli používat veřejnou dopravu. Na Třinecku, kde je vyhlášena regulace, musí některé podniky přijímat různá opatření a omezovat výrobu.

Smogovou situaci meteorologové vyhlašují v okamžiku, kdy aspoň na polovině stanic překročil výskyt škodlivin v dvanáctihodinovém průměru hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin není předpokládán pokles. V Pardubickém kraji platila už 19. ledna, o den později se změnila na stupeň regulace a odvolány byly 3. února. Podobné to bylo i v sousedním Královéhradeckém kraji, kde byla smogová situace naposledy 2. a 3. února. Poprvé tam platila od 19. do 24. ledna, přičemž nakrátko tam byl i stav regulace.

V Brně smogovou situaci meteorologové naposledy vyhlásili 20. ledna a ještě ten den ji rozšířili na celý Jihomoravský kraj. O dva dny později ji odvolali.

Podle Roberta Skeřila z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu špatné ovzduší v Brně způsobilo znečištění, které o víkendu putovalo z Polska a Moravskoslezského kraje na Zlínsko a Olomoucko a dál se posouvá. "Je tím zatížený i zbytek Jihomoravského kraje," řekl Skeřil.

autor: sir | zdroj: ČTK
Spustit audio