Vybavení volebních místností stanovuje zákon. Materiál se shromažďuje už předem

22. říjen 2013

Volební štáb se sešel na radnici v Rychnově nad Kněžnou, aby doladil poslední úkoly související s volbami do Poslanecké sněmovny. Už minulý týden tam zřídili operativní předvolební sklad. Ve městě je 14 okrsků, a v těch musí být vše, co ukládá zákon.

Operativní předvolební mezisklad slouží k tomu, aby se při rozvozu věcí na nic nezapomnělo. Proto jsou věci vyskládány do 14 stejných hromádek.

„Nejdůležitější věc je třeba volební urna, že? Jak ta hlavní, tak ta přenosná. Pak státní znak, vlajka,“ shrnuje obsah jednotlivých hromádek vedoucí vnitřních věcí a krizového řízení František Talavašek.

Zákonná povinnost ukládá, aby byly ve volební místnosti přítomny i desky se vzory hlasovacích lístků. I ty jsou tedy připraveny k rozvozu do jednotlivých místností. Stejně jako přenosné, stolní plenty či popisné tabulky.

„Stojaté plenty jsou těžké, a ty jsou dole ve skladě. Tam si je vyzvedne skupina až při odjezdu,“ vysvětluje František Tavalašek.

Důležité tak nejsou jen popisné tabulky s číslem volebního okrsku nebo označením prostoru pro úpravu volebního lístku, ale také tabulky směrové.

„Každý objekt je jiný, lidé to běžně neznají, takže je to dovede přesně až k urně,“ uzavírá František Tavalašek.

autoři: KS , Marína Dvořáková
Spustit audio