Vybavení holičského salónu z první republiky obohatilo Muzeum Boženy Němcové v České Skalici

1. květen 2021 09:39

Do sbírky Muzea Boženy Němcové v České Skalici přibylo vybavení holičského salonu z období první republiky. Předměty jsou unikátní především díky celku, který zahrnuje od holičské židle přes fén,  a velkého množství drobných nástrojů i dobové vousy nebo dokonce krabičky, ve kterých majitel holičství tehdy jednotlivé kousky koupil.

Eva Dostálová stojí nad pokladem, který věnovala do českoskalického muzea. Na co se to díváme?

Čtěte také

„Je to zbytek dílny po mém dědečkovi, panu Strunovi. Ten až do 60. let minulého století provozoval holičskou dílnu v ulici Boženy Němcové v České Skalici. Když zemřel a maminka prodala ten dům, tak přestěhovala všechny věci."

„Protože dědeček nebyl jen holičem, ale byl také lazebníkem, používal různé druhy břitev na měkké či tvrdé vousy. Je tu i katalog z roku 1942. Všechny tyto poklady jsou částečně popsané, protože my jsme i některých ani nevěděli, co to vlastně je."

„Je tu také spousta hřebenů, tento byl například vyroben v Trutnově. Pak tu máme různé volící štětky. A dokonce i nejrůznější kulmy. Děda byl holič kadeřník, to znamená, že dělal jak dámské, tak pánské účesy."

Velké krabice jsou plné malých krabiček a dalších předmětů. S láskou a radostí se na ně dívá vedoucí muzea Martina Zálišová.

Čtěte také

„Opravdu jde o poklad. Když jsme to uviděli, tak jsme doslova oněměli. Takže jsme první schůzku v podstatě jen mlčeli. A pak jsme byli rádi, že tento ucelený soubor všech holičských věcí se dostane k nám do muzea."

„Pro muzeum v České Skalici to je významné ze dvou důvodů. Jednak je to už staré, ale především to pochází od kadeřníka, který tady působil," dodává Martina Zálišová.

Všechny předměty z holičské dílny z období první republiky teď čeká ošetření, zaevidování a uložení do depozitáře. Návštěvníci Muzea Boženy Němcové v České Skalici na Náchodsku je uvidí v příštích letech na výstavách.

Expozice Muzea Boženy Němcové v České Skalici
Hlavní expozice věnovaná životu a dílu Boženy Němcové je umístěna v maloskalickém muzejním areálu. Ten sestává z historických objektů bývalého hostince, kláštera voršilek a zbytků středověké tvrze. Nemůžete ho přehlédnout, leží v těsné blízkosti fary a kostela.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související