Všichni umělci sbírají aktuální pocity, jako se trhají třešně, tvrdí spisovatelka Irena Obermannová

28. květen 2022

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:44 Rozhovor se spisovatelkou Irenou Obermannovou
  • 05:18 Jarní alergie a možnosti jejich léčby
  • 10:26Kosmetický rádce a krása sedmikrásek 
  • 13:37 Třetí díl seriálu o kávě
  • 16:53 Módní trendy a šperky jako doplněk letního oblečení
  • 21:06 Rady vlasové stylistky a péče o naše vlasy
  • 25:20 Rozhlasová anketa Šarmantní osobnost roku pokračuje
Irena Obermannová

Spisovatelka, scenáristka a dramaturgyně Irena Obermannová absolvovala pražskou FAMU, obor dramaturgie a scenáristika. Pracovala jako dramaturg ve tvůrčí skupině ČT Anny Beckové na několika diskuzních pořadech. Svou první knihu Frekvence tygra napsala ve čtyřiatřiceti. Její zatím poslední publikací je Babička, knížka o stárnutí, mládnutí a sexu.

Irena Obermannová je úspěšná dramaturgyně, spisovatelka a také scénáristka. Po knize Babička už pracuje na novém příběhu. A v červenci by měl do kin také přijít nový film, romantická komedie s názvem Řekni to psem, o kterém autorka tvrdí, že je to nejlaskavější příběh, který kdy napsala.

Protože na začátku celého tohoto příběhu byl pocit. Potřeba filmu, který pohladí. Víc už autorka sama.

„Já říkám, že všichni umělci si trhají nebo sbírají pocity, které jsou zrovna ve vzduchu. Jako se češou třešně, tak my češeme pocity. A myslím si, že celá svět teď opravdu potřebuje laskavost. Takže já třeba nemám úplně laskavé psaní, ale tady jsem měla i já potřebu všechny pohladit a také sobě dát nějaké pohlazení.

Čtěte také

„Je to příběh o lásce, o psech, o dvou lidech, kteří si neuměli říct, že se mají rádi. Tak je to museli naučit jejich čtyřnozí kamarádi. Úplně zjednodušeně řečeno je to o pejskařích. A já doufám, že se lidé konečně zvednou a začnou chodit opět do kin.

Ve filmu Řekni to psem hraje hlavní roli vaše dcera Berenika. Tak jste se rozhodla vy nebo jste se na tom dohodla s dalšími spolupracovníky, kteří pracují na filmu?

„Už bych asi měla začít říkat, že to byl můj nápad. Ale nebyl, ovšem je to vlastně úplně jedno. Protože v nějakých svých seriálech, třeba jako jsou Trapný padesátky, jsem dceři napsala scénář na přímo tělo. Takže se za to vůbec nestydím.“

„Myslím si, že Berenika už mnohokrát dokázala, že je výborná herečka a já mám plné právo ji používat. Ale Češi jsou závistiví, už jsem se setkala s různými poznámkami. Nicméně její obsazení v Řekni to psem nebyl můj nápad, ale nápad pana producenta Viktora Schwarcze.

Čtěte také

Režisérem filmu je Robert Sedláček, což je také docela překvapení. Možná i pro vás?

„Pro mne to bylo obrovské překvapení. Když mi Robert Sedláček zavolal, tak jsem od něj měla zmeškaný hovor. Takže jsem mu potom volala zpátky a říkala jsem, pane režisére, já se moc omlouvám, vím, že to nemůžete vzít, on vám to dal producent, on se asi zbláznil, já vím, že to netočíte.

„On si to celé vyslechl, nechal mne tohle všechno odvyprávět, potom udělal dlouhou pauzu a řekl, hmmm, ale já jsem to vzal.

Ve filmu je opravdu báječné herecké obsazení, Jiří Lábus, Taťjana Medvecká, všichni tam budou mít svého psa. Ale říkala jsem si, točit film o psech, to musí být velice složité. Herec jistě pana režiséra poslechne, co ale ta psí smečka?

Čtěte také

„Pokud vím, tak ti psi byli prostě perfektně vycvičeni, téměř jako z cirkusu. Přišlo mi, že byli schopni se naučit téměř cokoliv. Samozřejmě zásluha Roberta Sedláčka je v tomto obrovská. Já jsem moc ráda, že to točil právě on. 

„Ale on mi řekl strašně zajímavou věc. Řekl mi, že to vzal proto, že tam vidí, že jsem to napsala o osamělých lidech, že to není jen veselé. A to že mám rád. Tak jsem mu na to řekla, že mě odhalil, na rozdíl od producentů, kteří to berou jako řachandu a velkou legrandu.

„Ale ona ta už zmíněná laskavost v sobě samozřejmě nese pro mě i něco smutného, dodává spisovatelka Irena Obermannová. Premiéra filmu Řekni to psem by měla být 7. července.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související