Všestary na Hradecku vlastní 45 hektarů lesa. Na části z nich teď bojují s kůrovcem

22. srpen 2019 08:16

Část lesů patřícím obci Všestary na Hradecku okupuje a likviduje kůrovec. Z pětačtyřiceti hektarů všestarských lesů, připadá asi 25 procent na smrkové dřevo. Každý měsíc tu vedení obce s lesním hospodářem evidují další napadené a mrtvé stromy. S kalamitou bojují třeba i tím, že cíleně využívají krajské dotace a na holinách se snaží budovat oplocenky pro mladé porosty. 

„Tak, a tohle je předmět žádosti, stavba oplocenky. Tady byla ještě minulý rok smrčina o výměře zhruba 90 arů, do hektaru. Letos už tu máme postavenou oplocenku s přispěním krajského úřadu," ukazuje při pravidelné kontrole postižené místo v lese odborný lesní hospodář obce Všestary Libor Sehnoutek.

Lesníci žádný zaručený recept na vymýcení brouka nemají

Lesní hospodáři se snaží včas najít napadené stromy a pokácet je, dokud v nich kůrovec cizopasí.

Čtěte také

Pokud to nestihnou, zůstane mrtvý strom a na čele přibude další vráska.
„Je tady označeno několik desítek stromů, z toho část už jsou takzvané sterilní stromy, které brouk už opustil. Ale další část je čerstvě napadena. Ty se budou těžit přednostně. A jsou předmětem další žádosti na dotace na těžbu a přibližování kůrovcového dřeva."

Spolu s hospodářem pravidelně lesy prochází také nezávislý starosta Vladimír Fof. Právě on zpracovává žádosti o dotace na sanaci kůrovcové kalamity. Aktuálně ke krajskému úřadu Královéhradeckého kraje.
„S dotací na oplocenky jsme byli úspěšní a dostali jsme 48 tisíc 510 korun o které jsme žádali."

Další žádost o dotaci připravují na kácení stromů

Krajská dotace je určena všem vlastníkům mimo státní lesy a organizace. Pravidla přibližuje krajský radní pro oblast zemědělství Karel Klíma z KDU-ČSL.
„Základní omezení je, že se to týká drobných vlastníků lesa pouze do 50 hektarů. Je to směřováno na rychlost toho rozhodnutí, to znamená, že jde o odstranění dřeva napadeného kůrovcem, kde je ještě brouk přítomen. Nikoliv odstraňování souší. A je to především také na oplocenky, aby vzniklé holiny byly chráněny při další výsadbě."

Část lesů patřícím obci Všestary na Hradecku okupuje a likviduje kůrovec

Ve fondu je zatím ještě zhruba 7,5 milionu korun, které zájemci mohou čerpat průběžně a opakovaně až do konce října letošního roku.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související