Všechno, co má kopýtka, je už na safari! Stěhování zvířat do zelených výběhů skončilo

19. květen 2018 10:20

Chovatelé Safari Parku Dvůr Králové museli předtím připravit auta a speciální bedny, nacvičit se zvířaty bezproblémový přesun a třeba hrochy učili i přivykat na nižší teploty vzduchu a vody v zimovišti - to kdyby se venku ochladilo. Jak se dozvěděla redaktorka Dana Voňková od zoologa Jiřího Hrubého, nakonec stěhování za sluníčkem zvládly jak antilopy, tak i hroši.

V Safari Parku Dvůr Králové se můžeme setkat také s impalami, což jsou středně velké africké antilopy. Pouze samci mají černé, až 90 cm dlouhé stočené rohy.

Poznáte je i podle rudohnědého zabarvení, které na bocích přechází do světle hnědé a na břiše ve světlou barvu srsti. Dalším znakem je černý pruh na hlavě a dva černé pruhy na hyždích.

Živí se travinami a listy stromů a zdržují se nedaleko vodních ploch.

Stěhování zvládly v Safari Parku Dvůr Králové jak antilopy, tak i hroši

Samice rodí většinou jedno mládě. Na vyrušení reagují impaly rychlým útěkem, údajně dokáží běžet až rychlostí až 90 kilometrů za hodinu. Při běhu jejich až devítimetrové skoky dosahují výšky 2,5 metru.

Typické pro impaly je také hlasité frkání.

Největším nepřítelem impaly jsou levharti, gepardi, lvi a psi hyenoví.

Impaly se ve volné přírodě vyskytují například v Keni, Tanzánii, Mozambiku, v Botswaně, v jižní Angole, v Ugandě, nebo na severozápadě Jihoafrické republiky.

Impala, africká antilopa
autoři: Milan Baják , DV
Spustit audio

Související