Vrtulník pomáhal v Záboří u Dvora Králové usazovat dvoutunové stožáry vysokého napětí

20. červen 2019 10:22

Společnost ČEZ letos dokončí zhruba dva roky trvající práce na obnově linky vedení vysokého napětí mezi Trutnovem a vodní elektrárnou Les Království. Aktuálně pracovníci energetické firmy usazovali s pomocí vrtulníku čtyři velké stožáry nedaleko obce Záboří. A byl u toho i reportér Václav Plecháček.

Na louce nedaleko obce Záboří u Dvora Králové nad Labem leží čtyři stožáry vysokého napětí dlouhé 21 metrů a vážící 2 a čtvrt tuny.

Lubomír Vik pilotuje vrtulník, který právě tyto stožáry přenese na určené místo. To se nachází v terénu nepřístupném pro těžkou techniku a na mokřině. Jinak než vrtulníkem to nepůjde.
„Vezmeme stožáry do podvěsu na laně a uložíme je přesně na dané místo."

Vrtulník musí provést téměř hodinářskou práci

Na konkrétním místě jsou další pracovníci firmy, kteří stožáry pomocí šroubů přimontují do předem připravených betonových patek.

Vrtulník pomáhal v Záboří u Dvora Králové usazovat dvoutunové stožáry vysokého napětí

„Musíme si dávat pozor, abychom to dodali velmi pomalu a přesně na místo uložení. Protože tam budou pracovníci, budou tam mít ruce, tak aby nedošlo k nějakému úrazu či poškození," vysvětluje Lubomír Vik.

Pilot vrtulníku se nemůže ani podrbat, ruce i nohy má stále zaměstnané. Směje se Daniel Tuček

Pilot vrtulníku Daniel Tuček v akci

Dnes přistál u našeho mikrofonu Daniel Tuček, pilot záchranářského vrtulníku a také organizátor jedinečné nejenom vrtulníkové přehlídky Helicopter Show 2017 a Rally Show, která se bude v pátek 12. května a v sobotu 13. května 2017 konat opět na letišti v Hradci Králové.

Stavbyvedoucí dodavatelské firmy Hynek Ženatý bude mít dozor při pracích na zemi.
„Budeme usazovat stožáry do nepřístupného terénu, kde potom budou naši kluci montovat vodiče vysokého napětí."

Následovat budou další doplňkové práce, včetně natažení samotného vedení na zhruba kilometrovém úseku. Ty budou trvat několik týdnů.
„Bude to trvat delší dobu právě z důvodu onoho nepřístupného terénu. Pokud by se tam dalo dostat, tak bude montáž vodičů podstatně rychlejší."

Vrtulník pomáhal v Záboří u Dvora Králové usazovat dvoutunové stožáry vysokého napětí

Stožáry jsou součástí linky mezi Trutnovem a přehradou Les Království. Jejich obnova začala před dvěma lety a skončí letos.

„V této chvíli probíhá montáž posledních čtyř stožárů vedení vysokého napětí v této části rekonstruované linky. Můžeme říci, že během léta bude celá linka uvedena pod proud," doplňuje
Šárka Beránková, mluvčí společnosti ČEZ.

Spustit audio

Související