Vrchlabská radnice si objednala antigenní testy a chce začít s dobrovolným testováním úředníků

8. březen 2021

Vedení městského úřadu ve Vrchlabí si objednalo antigenní testy, aby je mohlo nabídnout úředníkům. Jaký je z jejich strany zájem a jestli už se se testuje, to zjišťovala redaktorka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Samotné testování úředníků ve Vrchlabí ještě nezačalo, podle tajemníka radnice by antigenní testy měly teprve dorazit během dnešního dne nebo maximálně zítra. Zájem o testování projevila zhruba polovina všech úředníků. Velká část z nich už totiž covid-19 prodělala, či nemocí aktuálně trpí nebo je v karanténě.

Otestovat by se tedy podle tajemníka vrchlabské radnice mělo asi 110 osob a to včetně městských strážníků. Radnice neoslovila zdravotníky vrchlabské nemocnice, kteří měli původně úředníky testovat. Na testy hodlá využít pracovnice městských jeslí, které zdravotnické vzdělávání mají.

Někteří zaměstnanci města se testují už delší dobu pravidelně

Pravidelně se testují například zaměstnanci pečovatelské služby, kteří jsou v častém kontaktu s klienty a třeba, aby byla jistoto, že jsou kvůli možnému přenosu nemoci negativní.

Čtěte také

Jinak i někteří další úředníci a pracovníci městských organizací se už delší dobu nechávají dobrovolně sami testovat.

Ve Vrchlabí už je také díky zdravotníkům vrchlabské nemocnice hodně lidí oočkováno. Kdo už vakcínu dostal?

Očkování ve Vrchlabí a v blízkém okolí má za sebou už velká část seniorů nad 80 let. Dále téměř všichni zdravotníci vrchlabské nemocnice, ale také už i hodně učitelů. Očkovat se už nechala i zhruba polovina členů horské služby.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.