Vrchlabská radnice chce pomocí pravidel sjednotit vzhled obchodů v památkové zóně

7. březen 2018 09:30

Radní nepřichází s vyhláškou, ale s pravidly, jak má reklama vypadat. Podnikatelé se budou muset pravidlům, která řeší například barvy, velikost markýz nebo umístění reklamních stojů, přizpůsobit. 

„Tady až sem s tím počítáme, protože to je vlastně ještě náš dům. A tady jsou na sezónu krmítka," ukazuje prostranství před svým obchodem na Krkonošské ulici majitelka Dana Grofová.

Jsou tu malé stojany ve tvaru písmene A, u zdi bedna se zlevněným zbožím a regál s krmítky. Sama říká, že reklama je pro ni důležitá. Ale chodník je rozhodně průchozí a žádná nevhodná reklama tu podle ní není: „Ale když jsou zarovnané chodníky, že se nedá projet s kočárkem, tak to si myslím, že je moc."

O pár metrů dál má obchod Karel Sedlák. I on má venku reklamu. „Tahle áčka, která tady máme, tak ty tam pochopitelně budu chtít mít. A na tom sloupu občas umisťujeme nějakou aktuální nabídku. Takže to je jediné, co my tady děláme a budeme dělat dál."

Tvrdí, že reklamu potřebuje a myslí si, že je vkusná: „Jsem proti nevkusné reklamě. Pokud je ta reklama vkusná a má to nějakou úroveň, tak mi to nevadí."

Malíři a malování (ilustrační foto)

Vedení města nechce podle starosty Jana Sobotky za Starostové a nezávislí reklamy v památkové zóně zrušit, ale nějakým způsobem sjednotit. „Je to snaha, aby ta městská památková zóna nepřipomínala cirkusové šapitó. To znamená, aby nehýřilo barvami, ty barvy by měly být nějaké pastelové. A dnes tam jsou takové příklady dobré praxe, že mnoho objektů už takto vypadá. Ale je to spíš takový apel na vlastníky nemovitostí."

Všichni podnikatelé v nejbližších dnech obdrží dopis s pravidly, která budou muset dodržovat a svou reklamu podle nich upravit.

„To řeší i třeba různé markýzy, výstrče. Je tady důležité to, že není souhlas a to je určitě správně, s jakýmikoliv druhy světelné reklamy v městské památkové zóně. Budeme o tom všichni mluvit a budeme ta pravidla upravovat. A jednou to může být vyhláškou, nebo ta vyhláška může obsahovat jen část těch pravidel," vysvětluje Jan Sobotka.

Podle starosty se o pokutách zatím neuvažuje.

Spustit audio

Související