Vrchlabí vrací původní podobu domu zakladatele zdejšího automobilového průmyslu Ignáce Petery

15. červen 2020 10:35

Historický, památkově chráněný dům zakladatele automobilového průmyslu ve Vrchlabí na Kozím plácku dům zakrylo lešení a plachty. Právě tam průkopník automobilového průmyslu ve Vrchlabí Ignác Theodor Petera vyráběl kočáry, žebřiňáky, saně, sedla a postroje. Objekt bude mít novou fasádu, dělníci vymění okna a dveře. 

Na práce dohlíží památkáři, protože je potřeba zachovat a obnovit unikátní historické architektonické prvky. Na místo je zajela podívat reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

„Rozpadají se, jsou zvětralé a musí se vyměnit," ukazuje stavbyvedoucí Tomáš Alan dělníkům špatné cihly, které musí pryč.
„To, co nedrží, tak se musí sundat sbíječkou nebo kladivem. To musí prostě pryč."

„Máme otlučenou omítku, která byla nesoudržná. Cihelné zdivo je zasolené, takže se bude provádět jeho odsolování," vysvětluje Bohumila Břešťovská z investičního odboru Městského úřadu ve Vrchlabí, která stavbu dozoruje.

Historický, památkově chráněný dům zakladatele automobilového průmyslu ve Vrchlabí na Kozím plácku dům zakrylo lešení a plachty

Ukazuje štukatérské prvky, které se velmi opatrnou prací podařilo zachránit. Podle historiků jde o unikátní stopy minulosti.
„Bude se upravovat a sjednocovat barevnost, abychom objekt co nejvíce vrátili do původní podoby ze začátku 20. století."

Čtěte také

„Je to bytový dům postavený kolem roku 1897. Tady byly dílny, tady se začínalo s výrobou kočárů a také tu průkopník automobilového průmyslu ve Vrchlabí Ignác Theodor Petera bydlel."

Památkáři chtějí, aby zůstal zachovaný historický vzhled budovy. Proto stavaři použijí speciální omítky.

„Omítky jsou schváleny památkáři a blíží se podobě, která na domu byla původně. Všechny omítky by měly být na vápenné bázi," doplňuje Bohumila Břešťovská.

Historický, památkově chráněný dům zakladatele automobilového průmyslu ve Vrchlabí na Kozím plácku dům zakrylo lešení a plachty

V následujících týdnech přijde na řadu výměna dřevěných oken a vchodových dveří.

Oprava vnitřních prostor přijde potom na řadu v druhé etapě rekonstrukce. Ta by mohla začít v příštím roce.

Spustit audio

Související