Vrchlabí se snaží zachránit rorýse. Ohrožuje ho zateplování budov

27. listopad 2013

Zateplování budov sice lidem zpříjemňuje bydlení, ale zároveň ničí přirozená hnízdiště chráněného rorýse obecného. Ornitologové ve Vrchlabí začali spolupracovat s radnicí ve snaze rorýse ochránit a informovat o tomto problému veřejnost.

Při zateplování budov dochází k ucpávání štěrbin, ve kterých rorýsi hnízdí. Ornitologové proto zmapovali veškerá hnízdiště ve Vrchlabí a předali městu manuál, jak postupovat v případě rekonstrukcí budov.

„Pokud by docházelo k rekonstrukci objektů, tak město Vrchlabí je schopno dát stavebníkům konkrétní podmínky, jak postupovat, aby hnízdiště rorýsů byla zachována,“ potvrdil místostarosta z hnutí Zvon Michal Vávra.

Při rekonstrukci domů v místě, kde chráněný pták hnízdí, má majitel povinnost brát na rorýsi ohled. „Jestliže se zasahuje do jeho hnízdiště, tak je potřeba dodržovat legislativní normy,“ upozornil učitel a ornitolog Dušan Vodnárek.

Základní škola na Liščím kopci ve Vrchlabí si požádala o grant, v rámci kterého vytvořila různé typy hnízdních prostor v zateplené budově. Cílem projektu podle Vodnárka bylo, aby lidé v reálu viděli, jak ochranná opatření realizovat.

Rorýs je pták příbuzný kolibříkovi, i když vypadá jako vlaštovka. „Drtivou většinu roku žije ve střední a jižní Africe. K nám do Čech se vrací pouze v době rozmnožování,“ vysvětlil Vodnárek.

autoři: Hana Novotná , ako
Spustit audio