Votický javor přes sto let odolává silným větrům České Sibiře. Jeho tajuplnost umocňuje zimní období

14. prosinec 2018
Česko – země neznámá

Památné stromy najdete po celé České republice. Každý má svou specifickou atmosféru, kterou ovlivňuje jeho historie i nejbližší okolí. Památný Votický javor roste u města Votice v jižní části Středočeského kraje. Obsadil 2. místo v soutěži Strom roku 2005, a ačkoliv od té doby uběhlo už hodně vody, stále přitahuje fotografy. Je totiž mimořádně fotogenický.

Je to strom samotář. Solitér, který stojí osamocen uprostřed luk a polí. Je jedinečný především v zimě, kdy nemá listy a vynikne tak jeho nádherný růst větví i košatá koruna. A také jeho mystický charakter. Stojí na vrchu, kde po mnoho staletí probíhaly popravy na šibenici. A dodnes tam prý straší.

Votický javor roste u silnice, která vede z Votic jižně na Hostišov. Jeho stáří se odhaduje na více než 120 let a působivé jsou i jeho míry. Je vysoký víc než 18 metrů a obvod jeho kmene je přes dva a půl metru. Koruna stromu je nádherně a rovnoměrně košatá, větvě silné a vyrovnané a kůra stromu je skutečnou kronikou zdejšího počasí.

Nepřízeň počasí mu nevadí

Javor stojí na tak zvaném Polském vrchu nad městem Votice, které je považováno za vstupní bránu do oblasti České Sibiře. Je to poměrně chladný region se silnými studenými větry, které prý proudí vzdušnými koridory až z Alp.

Památný Votický javor je javor klen, který je vůči větrům značně tolerantní. Protože stojí sám uprostřed polí, nic ho nechrání a je tak vydán přírodnímu živlu doslova napospas. Jeho kůra je od větrů z jižní strany od České Sibiře silně popraskaná a ošlehaná. Z opačné strany je porostlá mechy a je mnohem hladší.

K javoru vede od silnice cestička a přímo od stromu je navíc nádherný výhled nejen na město Votice, ale i na celé Benešovsko, které je vyhlášené pro svou nádhernou kopcovitou krajinu. Vlevo je pak možné dohlédnout až na Brdy.

Místo přitahuje milovníky tajemna

Ačkoliv vzrostlé listnaté stromy obdivujeme především na podzim nebo zjara, Votický javor ukazuje svůj pravý charakter právě v zimě, kdy na něm není jediný lístek. Plně tak vynikne stavba jeho kmene a větví. A také ucítíte jeho duši. Strom je jedinečný tím, jak stojí sám uprostřed širokého prostranství na mírném vrchu a v podzimních mlhách a v zimním mrholení působí velmi tajemně. Ostatně na tajemnosti mu dodává i místo, kde stojí.

Šibenice vždy stávala na nejbližším vrchu od obce nebo města, a nejinak tomu bylo i ve Voticích. Vrch, na kterém javor roste, má dokonce dva názvy. Polský a Šibeniční. Šibenice tu stávala po mnoho staletí a bylo tu vykonáno mnoho poprav. Javor tu někdo zasadil na památku všech popravených přesně v místě, kde stávala šibenice. Nelze se proto divit, že se k Šibeničnímu vrchu i javoru váže mnoho místních pověstí. A také svědectví lidí, kteří prý mnohokrát v noci při cestě autem v blízkosti stromu viděli různé bytosti nebo duchy. Jiní zase tvrdí, že z javoru jde obrovská síla, a kdo u něj na chvíli zůstane, dočká se přílivu energie.

Spustit audio