Volně dostupné léky proti bolesti. Účinky analgetik, jejich druhy a nežádoucí kombinace

29. srpen 2018

PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D. v naší radioporadně na téma: volně dostupné léky proti bolesti. Analgetika - druhy, účinky, kombinace.

Analgetika jsou látky tlumící bolest, tedy vnímání bolesti. Volba analgetika záleží na příčině, typu a intenzitě bolesti. K dispozici jsou ve formě léků užívaných ústy, injekcí nebo náplastí.

Následovník profesora Holého. Mladá vědkyně je na stopě nejúčinnějšího léku proti pikornavirům

Vědkyně Ivana Mejdrová

Mladá chemička Ivana Mejdrová pochází z Bříšťan v Podkrkonoší. Se svými kolegy vyvinula doposud nejúčinnější látky na světě proti pikornavirům, tedy proti rýmě, encefalitidě i hepatitidě. A za svůj výzkum před několika dny převzala významné ocenění z rukou francouzského vědce a nositele Nobelovy ceny za chemii Jean-Marie Lehna.

Při chronické bolesti lze použít přípravek s postupným uvolňováním účinné látky.

Analgetika ovlivňují mozkové struktury, které bolestivé podněty "zpracovávají" nebo ovlivňují citlivost nervu vůči bolesti.

Koanalgetika jsou léky, které netlumí přímo bolest, ale různým mechanismem zvyšují účinnost analgetik nebo pomáhají bolest lépe snášet. Jsou to například léky snižující úzkost.

Anestetika netlumí jen bolest, ale blokují i ostatní vnímání, dělíme je na lokální a celková.

PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.