Volby vynesly do krajů nejvíc komunistů v historii ČR. Ostatní bilancují ztráty

14. říjen 2012

Krajské volby dopadly drtivým vítězstvím levice. Nejvíc voličů přibylo komunistům, sociální demokracie dokázala zvítězit v 9 krajích ze 13. Porážku naopak bilancují ODS, TOP 09 i NS-LEV 21.

Ačkoli se sociální demokracie stala celkovým vítězem krajských voleb, ztratila v republikovém součtu 10 procent podpory. I přesto v sídle ČSSD bouchaly špunty lahví sektu. Až na Liberecký kraj totiž tandem ČSSD+KSČM může vládnout všude. A že to tak zřejmě i bude, naznačil už místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek.

„To, že nám dneska zbývá komunistická strana jako nejbližší partner, protože je nám programově blízko, má dokonce mezi sebou i osobnosti, které mluvily docela rozumně, když vystupovaly, tak se nedivte, že potom s těmito lidmi budou i naši politici ochotni spolupracovat, protože se ukazuje, že nekoušou,“ řekl Zaorálek.

Nejspokojenější jsou z volebního výsledku právě komunisté. Zvítězili v Ústeckém a Karlovarském kraji a celkově svých 114 dosavadních křesel v krajských zastupitelstvech rozmnožili na 182 postů. Mají také velkou šanci uspět v senátních volbách, když ve druhém kole je 12 jejich kandidátů z celkových 27 obvodů.

„Výrazně nás potěšil i postup z prvního místa zejména tady v Praze,“ vyzdvihuje předseda KSČM Vojtěch Filip to, že v hlavním městě jako v dosavadní baště pravice dostal nejvíc hlasů v Praze 8 Jiří Dolejš.

K vítězům skončeného hlasování se může zařadit i senátorka Alena Dernerová z hnutí Severočeši.cz, kterou lidé z jinak nevolitelného 55. místa kandidátky vykroužkovali na 1. pozici, a poslali tak do krajského zastupitelstva Ústeckého kraje.

PŘEHLEDNĚ:
Středočeský kraj
Jihočeský kraj
Plzeňský kraj
Karlovarský kraj
Ústecký kraj
Liberecký kraj
Královéhradecký kraj
Pardubický kraj
Kraj Vysočina
Jihomoravský kraj
Olomoucký kraj
Zlínský kraj
Moravskoslezský kraj

„Tím, že mě ale lidé takto vykroužkovali, tak samozřejmě se mandátu nevzdám. A je to pro mě na druhé straně obrovský závazek, protože opravdu tohle jsem nečekala,“ konstatuje Alena Dernerová.

Porážku zažily strany vládní koalice. ODS sice dokázala vyhrát v Plzeňském kraji, kde ale kandidátku vedl Jiří Pospíšil, nedávno sesazený z postu ministra spravedlnosti. Také tam reálně mohou občanští demokraté skončit v opozici.

Podle premiéra Petra Nečase je to důsledek rozhádanosti strany. „Moje dlouhodobá zkušenost je taková, že voliči nám odpustí mnohé. To, co nám nikdy neodpouštěli a neodpouští, tak je nejednotnost a rozhádanost,“ míní Nečas.

Volby přinesly také faktickou porážku TOP 09, která v průměru získala jen okolo 6,5 procenta hlasů v krajských volbách.

„Měli jsme skutečně cíl obhájit tři kandidáty v senátních volbách. To se zjevně nepodaří. Pevně doufám, že se to podaří těm dvěma. Na druhé straně by bylo asi bláhové doufat v nějaký větší výsledek,“ hodnotil místopředseda strany Miroslav Kalousek výsledky prvního kola senátních voleb.

Hodnotil tedy i to, že svou senátorskou kancelář opustí Soňa Paukrtová.

Čtěte také

Balit si ale může také dosavadní senátor ODS Alexandr Vondra. K těm, kteří neuspěli, patří Suverenita - blok Jany Bobošíkové, kterou to ale nepřekvapilo.

„My jsme od začátku říkali, že každý výsledek nad jedno procento bude úspěchem. To se podařilo pouze v některých krajích, takže výsledky splňují naše očekávání,“ říká Jana Bobošíková.

Poraženým je také Jiří Paroubek. Jeho národní socialisté získali ve dvou krajích okolo dvou procent hlasů, jinde skoro nic. A nulový je tak i jejich počet mandátů v krajských zastupitelstvech.

Čtěte také

autoři: leš , mad
Spustit audio