Volby jako vysvědčení. Občané „oznámkují“ politiky, jestli dělají svoji práci dobře, říká Jan Birke

18. listopad 2022

Po komunálních volbách vám postupně představujeme nová vedení měst a obcí v našem Královéhradeckém kraji. Dnes je to starosta, který ovšem není nový a právě začal už své čtvrté funkční období v čele města Náchoda, sociální demokrat Jan Birke.

Gratuluji ke znovuzvolení. V Náchodě šlo vše po volbách velmi snadno a rychle jste se dohodli na vedení města. A víceméně pokračujete ve stejném složení, ne?
Ano, je to tak. Já musím ještě jednou poděkovat lidem, kteří nám dali znovu šanci a vystavili nám vysvědčení. Volby jsou vždy vysvědčením za čtyři roky, jestli to děláte dobře, nebo špatně. V Náchodě vždy platilo pravidlo, že jsme nedělali velkou politiku, chodník není pravý, ani levý, chodník je buď opravený nebo není opravený. My se snažíme mít chodníky opravené a díky tomu vedení města už potřetí vyhrálo.

V Náchodě vždy platilo pravidlo, že nechceme dělat tzv. velkou politiku. Chodník není pravý, ani levý, je buď opravený nebo není.
Jan Birke, starosta Náchoda z ČSSD

Pro mě osobně je tahle výhra asi největší radostí, protože jsme v absolutních hlasech získali zatím největší počet hlasů za těch 12 let. Většinou jsou tendence, když jste dlouho na radnici nebo ve funkci, tak vás spíše hlasy a podpora klesají, ubývají. Ale u mne stoupá, což je mimořádný úkaz. Ovšem na druhou stranu je to větší respekt a zodpovědnost.

Čtěte také

Vy jste letos kandidoval za uskupení pod svým jménem, Jan Birke pro Náchod. Nešel jste tak trochu s kůží na trh?
Šel jsem absolutně s kůží na trh. Celá řada lidí mi to vyčítala, že jsem opustil sociální demokracii. Ale já ji neopustil. Věřím, že v Náchodě není nikdo, kdo by nevěděl, že Jan Birke je sociální demokrat. To za prvé. Za druhé, šel jsem se svojí kůží na trh, Jan Birke pro Náchod, a to přestává být legrace. Když neuspějete, prohrajete a jdete pod svým jménem, tak je to na vystěhování se z města. Protože se nemáte za co schovat. Já jsem typ, že prostě jdu s kůží na trh a riskuji. Někdy můžete hodně získat a mně se to podařilo.

Pojďme se bavit o prioritách a věcech důležitých pro Náchod. Teď je těžká doba, viďte, pane starosto?
Řekl bych, že jedna z nejtěžších. Vypořádali jsme se po 3 letech s covidem, kdy jsme byli ve velmi komplikované situaci, a když jsme konečně měli pocit, že už jsme se z toho dostali, tak jsme v únoru spadli do válečného stavu a následně především do energetické krize. Pro nás je to, když to spočítáme, zhruba 100 milionů korun v rámci rozpočtu navíc. To už vám s rozpočtem zahýbe. Zkrátka a dobře, musíme jít do jisté míry do úspor.

Čtěte také

Město je sice ve vynikající finanční kondici, ale přeci jen nechceme riskovat. V tom slova smyslu, abychom se nedostali do dluhové spirály. Chceme mít na všechny zásadní platby. Chceme zachovat sociální oblast, školství, bezesporu budeme zachovávat na stejné úrovni sport, protože děti se po covidu musí hýbat. Jen namátkou, náš zimní stadion bude asi jeden z mála, který pojede 12 měsíců, celý rok. Při energické náročnosti je to velký úkol. Ale budeme muset šlápnout takzvaně na brzdu v některých velkých investicích. Financovali jsme velké investiční celky jako třeba Spolkový dům v objemu zhruba 75 milionů korun bez dotace, takže v tuto chvíli pojedeme jen na dofinancování dotačních titulů.

Stavba obchvatu Náchoda, výstavba lázní, areál Tepny Náchod, to byla také důležitá témata v předvolebním období.
Přesně tak. To byla klíčová témata, která hýbala volebním obdobím. Teď vám řeknu realitu. Nejdříve začneme obchvatem. Podle informací Ředitelství silnic a dálnic by měly bagry vyjet na skrývku a kácení stromů, někdy v lednu začne archeologický průzkum. Což už znamená že vlastně začínáme se stavbou. Dostáváme se do situace, kdy máme zhruba 98, možná 99 procent vykoupených pozemků. A jsme v polovině žádosti o stavební povolení. Je předpoklad, že příští rok by se měl udělat výběr dodavatele. To je velmi dobrá zpráva, nejen pro Náchoďáky, ale pro celý broumovský výběžek.

Potřebujeme dostat do Náchoda mladé rodiny s dětmi, máme velmi malou nezaměstnanost, u nás se dobře žije a je to krásné město.
Jan Birke, starosta Náchoda z ČSSD

To je tedy obchvat. Co náchodské lázně?
Tam jsme dnes ve stadiu, kdy máme úplně všechno kromě snad jedné jediné věci, a to jsou ochranné známky na minerální vodu Ida. Proběhla tento týden dražba a bohužel Náchod v ní nebyl úspěšný, vydražila to právnická osoba. Dostal jsem informaci, že bude město kontaktovat a do jisté míry budeme o té věci hovořit. Takže uvidíme, jak se to bude vyvíjet. V tuhle chvíli nechci předcházet událostem, my ale máme o známky velký zájem, tak uvidíme, jestli se domluvíme. Na druhou stranu ale máme připraven česko-polský projekt s Polanicí a s městem Kudowa Zdrój na rekonstrukci prameniště minerální vody Ida. Chceme ji rekonstruovat, chtěli bychom příští rok, včetně úpravny, pustit Náchoďákům minerální vodu Idu. A začali bychom rekonstruovat park. Jinými slovy, dostáváme se do úrovně zhruba 50 milionů korun a už by si lidé mohli načerpat Idu, kterou všichni známe. A sednout si do zrekonstruovaného parku.

Čtěte také

Takže vize krásného, ozdravného lázeňského města.
Naprosto. K tomu jsme ještě koupili tzv. vilu Panzinku a vyjednáváme s velkými provozovateli lázní, kteří by chtěli dělat rehabilitační, ortopedickou nebo jakoukoliv činnost tak, aby využili naše minerální zdroje.

A areál Tepny. Velký průmyslový podnik, který už skoro neexistuje, viďte?
Ano, jsme v situaci, kdy město Náchod koupilo nejlukrativnější pozemek. Udělali jsme na to architektonickou soutěž, kterou vyhrála polská firma. Ta nám dokreslila rozdělení všech jednotlivých požadavků lidí, kteří se vyslovili v anketě, co by tam mělo být. A jedeme podle jízdního řádu. V tuto chvíli jsme už udělali majetkoprávní převod, doděláváme studii, která nám bude říkat, jak máme vyjednávat s developerem pro byty. A já bych chtěl, abychom měli v příštím roce už připravený nějaký návrh developera, ale i projektovou dokumentaci. Abychom věděli přesně kolik bude bytů, jaké to budou byty, jestli to budou byty pro starší občany nebo pro mladé rodiny. Potřebujeme dostat do Náchoda mladé rodiny s dětmi, máme velmi malou nezaměstnanost, u nás se dobře žije a je to krásné město.

Čtěte také

Tedy vzniknout by měla nová čtvrť, plná zeleně a krásných bytů.
Přesně tak to bude. A 5. prosince bych chtěl všechny pozvat po třech letech na otevření dlouho očekávané velké investice, rekonstrukce zámeckého kopce. Je to něco, na co se celý Náchod těší. Protože to je projekt, který dostává tento prostor do podoby, která byla vytvořena už před 200 lety a pak následně poničena. Jsem moc rád, že naše pozvání přijalo i naše patronka, první dáma paní Ivana Zemanová, která přijede na otevření zámeckého kopce. Ona nás celou tu dobu tří drží. Je to investice za více než 220 milionů korun a všichni se na to těšíme.

A bude také krásná, příjemná cesta na zámek.
Nové zámecké schody, socha svatého Jana Nepomuckého, všechno tam bude. Vše, co tam bylo, vlastně se tak všichni vrátí trošku i do svého dětství.

Starosta Náchoda Jan Birke z ČSSD byl dnes naším hostem. Moc děkuji za návštěvu, pane starosto, ať se vám daří v dalších čtyřech letech ve funkci.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.