Vojáci dětem předvedli speciálně vycvičené psy. A spoustu dalších zajímavostí

23. září 2015

V Novém Městě nad Metují hledal speciálně vycvičený pes střelnou zbraň. Ale nemějte strach, nešlo o nic vážného. Základní školu Krčín v Novém Městě nad Metují navštívili vojáci a speciálně vycvičení psi. Armáda si totiž pro děti připravila několikahodinový program, během kterého se žáci dozvěděli jak funguje armáda, proč je Česká republika členem NATO a v praxi si vyzkoušeli první pomoc nebo chemický oblek. Na místě natáčel redaktor Václav Plecháček.

„Pořádně, neboj se toho. Jde o vteřiny. Tady máš spojnici bradavek, tak kam dáš ruce?", záchranář sedmé polní nemocnice v Hradci Králové Cyril Nováček právě ukazuje školákům správný postup při masáži srdce.

Čtěte také

Do akce přímo zapojil také některé z dětí: "Nakloníš se nad něj a celou vahou rychlostí sto za minutu začneš mačkat ten hrudník".

Psovod Petr Bečka z Centra vojenské kynologie na Grabštejně předvádí se svým svěřencem, německým ovčákem Bodym,vyhledávání výbušniny

Také ve vedlejší učebně je velmi rušno, žáci si právě zkouší nasadit plynovou masku a speciální protichemický oblek: „Tady je filtr, dej si ho na zkoušku. Takhle zjisti jestli to těsní. Já to tady zmáčknu a ty se nadechneš. Už je to dobrý."

„Na tomto bloku se děti dozvěděly něco o zbraních hromadného ničení, viděly také praktickou ukázku na vyhlášení protichemického poplachu a vyzkoušely si cvičnou dekontaminaci", vysvětluje majorka a chemický náčelník Agentury vojenského zdravotnictví Marie Vašulková.

Právě dekontaminaci bojovými otravnými látkami dětem sama v praxi ukázala: „Dělá se to pět minut pokud by to byla ostrá otravná látka, toto je cvičná, takže stačí."

Německý ovčák

Podle Marie Vašulkové se technika za poslední roky výrazně vylepšila a dnes už děti rozhodně nenasazují na ruce a nohy obyčejné igelitové pytlíky upevněné gumičkou: „Prostředky jsou lepší, odolnější a účinnější. Máme možnost poskytnout to nejlepší, co ten voják má."

Asi největší ohlas měl u žáků pes, který je vycvičen na vyhledávání výbušnin a zbraní. Po chvíli hledání bez problémů našel mezi čtyřmi kufry ten, ve kterém byla ukrytá pistole.

Cílem celé akce Ministerstva obrany je přiblížit dětem jak funguje armáda a jaká je její hlavní úloha a to jak na území naší republiky, tak při zahraničních misích.

V průběhu školního roku se tak vojáci představí i na dalších vybraných školách Česka.

autor: PLE
Spustit audio