Vodní světy se mění. V Safari Parku Dvůr Králové se můžeme těšit na nové nádrže, zeleň i ryby

30. listopad 2019 10:50

Největší prostory nejstaršího pavilonu Safari Parku Dvůr Králové právě procházejí změnami a jediný, kdo zůstává na místě je krokodýlí pár Kraken a Penelopa.

Jak při návštěvě pavilonu Vodní světy přesvědčil zoolog Pavel Moucha redaktorku Danu Voňkovou, řemeslníci nemají snadnou práci.

Čtěte také

Prozradil například, že před betonováním museli vybourat značný otvor do zdi a oříškem byla i doprava velkých průhledných desek k uzavření nádrží.

Okouna nilského chová Safari Park Dvůr Králové v Pavilonu Vodní světy. Vlhkost vzduchu tam dosahuje až 95 procent. Pavilon právě prochází změnami, ale v nových nádržích návštěvníci brzy uvidí barevné ryby z afrického jezera Malawi a také svou velikostí udivující okouny nilské.

Okoun nilský je jednou z největších sladkovodních ryb Afriky

Nejtěžší částí těla okouna je hlava. Jako brnění ji chrání velká tvrdá kost, protože tato ryba se pohybuje a loví mezi velkými balvany a lávovými kameny. Uvnitř obrovské tlamy má drobné zoubky, které připomínají smirkový papír. Těmi si okoun kořist často jenom přidrží. Většinou nasává do tlamy pod tlakem kořist celou.

Nilský okoun má obrovské oči, při lovu hodně spoléhá na svůj zrak.

Stěhování nových desek do terárií Vodních světů v Safari Parku Dvůr Králové

Na jeho gigantické hřbetní ploutvi je osm dlouhých, ostrých a tvrdých ostnů, které mohou i člověka těžce zranit. Ocasní ploutev je mohutná a dává okounovi možnost bleskového startu. Okoun je sprinter, který na kořist útočí ze zálohy.

Čtěte také

Nilský okoun je pro africký kmen El-molo u jezera Turkana posvátnou rybou, která živila už jejich předky. Velké nilské okouny dodnes loví pomocí dlouhých oštěpů v mělkých vodách jezera.

Přesto, že se o okounech vyprávějí legendy, patří mezi mírumilovné ryby. Bohužel, jezero Turkana vysychá a hrozí, že obří okouni, kteří mohou dosáhnout hmotnosti až 200 kilogramů, vymizí.

S okounem nilským se setkal i známý český rybář Jakub Vágner.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související