Vodě z minerálních pramenů v Hronově se lidově říká „prdlauka“. Vyvěrá v parku Aloise Jiráska

21. srpen 2021

V parku Aloise Jiráska v Hronově v Královéhradeckém kraji vyvěrají dva minerální prameny: Hronovka a Regnerka s alkalicko-železitou vodou. Sice příjemně nevoní, ale mají léčivé účinky. Lidé se u nich osvěžují nebo si vodu z nich čepují s sebou z novodobého prameníku. V jejich blízkosti pak mohou odpočívat na lavičkách, nebo i sportovat.

Areál hronovského městského parku Aloise Jiráska se nachází na levém břehu řeky Metuje. Po revitalizaci v roce 2018 se stal místem, které vybízí k procházkám i k relaxaci. Nabízí příjemné posezení, možnost pikniků, dvě dětská hřiště, venkovní fitness i malý přístav u řeky.

Jen kousek od rodného domu Aloise Jiráska stojí na začátku hlavní promenády spisovatelova bronzová socha v nadživotní velikosti od akademického sochaře Josefa Malejovského a v její blízkosti i malá veřejná knihovnička, kde si návštěvník parku může zdarma vypůjčit knížku.

Lipové stromořadí zakončuje plato s prameníkem, do kterého je přivedena minerální voda z pramenů Hronovky a Regnerky. Pro mírný zápach po sirovodíku se kyselkám lidově říká „prdlavka“ (místně prdlauka).

Železitost minerálních vod se projevuje i na prameníku z roku 2013

S lázeňstvím v Hronově začal Josef Jirásek

Hronovská minerálka vytékala na louce u řeky Metuje už v dávné minulosti. V první polovině 19. století si kněz Josef Regner-Havlovický všiml nejen zvláštního zápachu, ale i rezavě zbarvených usazenin v místech, kde prameny vyvěraly. A tak na místě vznikla studánka s pramenem železité kyselky.

Josef Jirásek, otec slavného spisovatele věděl, že na jeho pozemku volně vtékají do řeky Metuje minerální prameny a rozhodl se založit lázně. Tento vizionář začal kolem roku 1869 budovat vyhřívané vany, převlékárny a zázemí. Doba pro lázeňství ve zdejším kraji ale nejspíš ještě nebyla zralá, nedařilo se mu splácet úvěr a jeho lázeňský projekt skončil. Pozoruhodné a motivující je, že i dnes hronovští věří, že by se lázeňského ruchu mohli ještě dočkat.

U pítka s alkalicko-železitou vodou

Do hledání minerálky se město Hronov pustilo ve čtyřicátých letech minulého století. Roku 1943 objevilo kyselku, silně železitou, s oxidem uhličitým, s minerály i s ionty kyseliny arzeničité a sirovodíku, ale na stavbu lázní za války nedošlo. Právě tehdy byly přírodní léčivé zdroje pojmenovány jako Hronovka a Regnerka. 

Pro vyvěrání obou minerálek začal po válce fungovat společný prameník, v sedmdesátých letech dostal podobu pískovcové zdi, od roku 2013 má moderní nerezovou úpravu.

V Jiráskově parku v Hronově

Kyselky mají blahodárný vliv při vysokém krevním tlaku, tělesné vyčerpanosti, prospívají v počátečním stádiu sklerózy. Podle informační tabule obsahují větší množství arzenu, železa a manganu, a proto jejich pití není vůbec vhodné pro děti do pěti let a těhotné ženy.

Minerálka má zásaditou reakci a je schopná rozkládat ledvinové, močové a žlučníkové kameny. Kromě železa obsahuje také vápník, hořčík, jód a síru. Doporučuje se pít nepravidelně, v malých dávkách.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.