Vodáci váhají, jestli kvůli dešťům a stoupajícím hladinám řek své víkendové plány nepřehodnotí

14. květen 2021 10:16

Vodáci, kteří se o víkendu chystali na vodu, musí teď bedlivě sledovat informace o počasí a stavu hladin řek. Podle informací z půjčoven vodáckého vybavení, které mohly po uvolnění dalších koronavirových opatření na začátku týdne znovu otevřít, byl o rezervace velký zájem. 

Počasí posledních dní a hrozba vzestupu hladin řek možná ale přinutí řadu lidí změnit plány. Jak to aktuálně s případným vodáckým víkendem vypadá zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Klíčové jsou především hladiny řek. Na některých místech v Česku výrazně stouply a vodácký výlet by mohl být hodně nebezpečný.

Jak to vypadá na řekách v Královéhradeckém kraji právě teď?

Mám dobré zprávy. Vzestup řek nebyl takový, aby musel být vyhlášen některý ze stupňů povodňové aktivity, jako se to týká například území jihozápadně od Praha včetně Berounky, v Královéhradeckém kraji hladiny řek dokonce od včerejšího dne klesají a podle vodáckého instruktora Petra Ptáčka jsou prakticky všechny úseky sjízdné bez rizika i pro méně zkušené vodáky.

Čtěte také

Je pouze nutné dávat pozor na některých jezech, kde může být vyšší průtok vody.

Sjízdná je například Metuje v oblasti Pekla nebo Úpa v ratibořickém údolí.

Konkrétní informace o stavu řek říkají, že v Královéhradeckém kraji stoupá pouze hladina Cidliny v Jičíně. Ale to je informace spíše technická, protože tam je Cidlina kousek za pramenem a hladina tam momentálně dosahuje 15 centimetrů.

Třeba v Chlumci nad Cidlinou má řeka 57 centimetrů a první stupeň povodňové aktivity je tam vyhlašován při dosažení 120 centimetrů.

Dá se už teď odhadnout, jak to bude vypadat o víkendu?

Pokud by přišly intenzivní přívalové deště, tak se může situace ještě změnit.

Čtěte také

Proto je nutné sledovat nejen aktuální situaci, ale také předpověď počasí. Ta je ovšem poměrně příznivá v tom smyslu, že po dnešním dopoledním dešti by měly srážky odpoledne ustávat.

A během soboty můžeme už očekávat spíše jen přeháňky a to ojediněle. Na druhou stranu je to počasí, při kterém nejspíš ti nedočkaví vodáci na řeky vyrazí. Ale ostatní si to dost možná rozmyslí, protože teploty budou jen kolem 17 či 18 stupňů.

Právě kvůli tomu hlásí půjčovny lodí i celou řadu zrušených rezervací.

Pokud se někdo na vodu chystá, jaká omezení ho čekají?

V první řadě jde o nadále uzavřené kempy. Pokud někdo plánuje víkendovou akci, tak musí počítat s tím, že přespat bude muset například pod širákem na louce. Což ovšem není bez předchozí domluvy s majitelem pozemku úplně v pořádku.

Jinak i na vodě platí to, co při jakékoliv další sportovní aktivitě. Takže zásadním omezením pro vodáky zůstávají uzavřené kempy.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související