Voda z pramene v Dobré Vodě u Českých Budějovic údajně uzdravuje nemocné oči

13. listopad 2022

Když se řekne dobrá voda, určitě se vám nějaké místo s pramenem nebo tímto názvem obce u nás v republice vybaví. Jen dobrých vod coby pramenů, místních částí obcí a poutních míst, je u nás přes padesát. A potom jsou tu i Dobré Vody coby samostatné obce. Jednu takovou byste našli u Českých Budějovic na jihu Čech.

Dominantou obce je poutní kostel Panny Marie Bolestné. Tato stavba je nejvýznačnější barokní památkou v Českých Budějovicích a okolí. Autorem projektu byl legendární stavitel Kilián Ignác Dientzenhofer. Když totiž pracoval v roce 1732 na projektu a stavbě jezuitského kostela v Opařanech, požádali ho českobudějovičtí radní, aby, když už je na jihu, vyprojektoval i kostel pro Dobrou Vodu.

Kostel Panny Marie Bolestné na Dobré Vodě u Českých Budějovice je vrcholně barokní stavba z let 1733 až 1735 postavená podle projektu Kiliána Ignáce Dietzenhofera

„Není to úplně nejstarší zdejší kostel, ten původní stál asi o sto metrů níž směrem k pramenu. Dříve se tu říkalo U Dobré Vody,“ říká ředitel Státního okresního archivu v Českých Budějovicích Daniel Kovář.

Hlavní pramen skutečně dobré vody najdete na úpatí vrchu, na kterém stojí oba dva kostely. Od pramene podél starého až k novému kostelu vede i poutní cesta.

Výhled na nový poutní kostel na Dobré Vodě u Českých Budějovic, budova vpravo je část bývalého původního kostela založeného v 17. století

„Začátky poutní slávy tohoto místa máme poměrně přesně datované. Váží se k roku 1629, kdy se o zdejším prameni dozvěděla manžela českobudějovického městského písaře Jana Karmenského z Ebenfeldu Dorota,“ připomíná Daniel Kovář.

Nechala si vodu přivézt domů a díky jejímu užívání se uzdravila z řady neduhů. „Její manžel byl sice spíš pragmatik, ale chtěl si to také ověřit, a protože trpěl oční chorobou, zkusil si v té vodě omýt oči a skutečně se mu zrak zlepšil.“ Manželé pak z vděčnosti nechali u pramene postavit malý kostelík zasvěcený Panně Marii Bolestné.

Jedno ze zastavení křížové poutní cesty vedoucí od pramene ke kostelu Panny Marie Bolestné, autorkou obrazu je Renata Štolbová

Voda je zjevně navázaná na prameny a štoly někdejších důlních zařízení v této části Českobudějovické pánve a navazujícího Lišovského prahu. Podle rozborů má obsahovat stříbro i zlato. Ostatně, coby kamenem dohodil je odtud bývalé královské město Rudolfov, pojmenované podle císaře Rudolfa II., které bylo pověstné svými stříbrnými doly a ve své době důležitější město než České Budějovice.

Spustit audio