Voda je pod lešením. Pěchotní srub v běloveském vojenském skanzenu v Náchodě se chystá na sezónu

24. červen 2021 08:45

Klub vojenské historie Náchod dokončuje poslední přípravy na otevření všech svých objektů. Mezi ně patří pěchotní sruby Březinka, Lom a Voda. A právě na poslední ze jmenovaných se pojďte s námi podívat.

Voda je pod lešením. To zní možná na první poslech trochu netradičně. Abychom to uvedli na pravou míru, stojíme spolu s Petrem Charvátem z Klubu vojenské historie Náchod před pěchotním srubem, který se jmenuje Voda.

„Opravujeme omítky, poněvadž pěchotní srub za okupace, když z něj Němci trhali pancéřové části, tak otřesy mírně narušily beton a vznikly v něm mikroskopické škvíry, kudy zatékala voda. A za těch 80 let se ony škvíry působením mrazu a vody stále zvětšovaly. Takže nyní opravujeme omítku, která začala opadávat."

Jdeme se podívat dovnitř

„Uvnitř už máme vše připravené na letní turistickou sezónu."

Čtěte také

Jedny pancéřové dveře máme už za sebou, ještě jedny a budeme uvnitř. Je tady pěkný chládek.
„Dvanáct a půl stupně Celsia."

Copak tu připravili nového pro zájemce o naši historii?
„Máme tu některé nové věci, ale je to víceméně především pro znalce historie. Například československý legionář ve Francii konečně získal do ruky správnou dobovou pušku. Takže experti na vojenskou historii si u nás opravdu pochutnají."

Pěchotní srub Voda v běloveském vojenském skanzenu v Náchodě se chystá na sezónu

Kde se takové unikátní předměty podařilo získat?
„Je to čím dál tím složitější, shání se to opravdu velmi těžko. Tuto pušku jsme získali na internetové aukci. Těch historických dobových předmětů pochopitelně ubývá, je jich stále méně. Jen občas se něco objeví, ale někdy je problém to zaplatit, proto o to projeví zájem více lidí."

Čtěte také

„Půjdeme se podívat ještě doleva. Tady mezi zbraněmi je další speciality. Je to historické zaměřovací zařízení na těžký kulomet vzor 37. Je to pochopitelně i s kulometem, aby to bylo vidět. Potom přibyly ještě nějaké další drobnosti z výbavy."

„A v další místnosti jsme umístili krásně ustrojené figuríny československých legionářů působících na Rusi a ve Francii."

Pěchotní srub Voda na Náchodsku bude otevřený o tomto víkendu. Od 1. července potom už stejně jako ostatní objekty každý den v týdnu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související