Vlna veder pokračuje. Rekordní výheň čeká Itálii, chladno je na britských ostrovech

Teploty hodně přes třicítku se netýkají jen Česka. Hlavně v Itálii se připravují na rekordní vlnu veder, která by mohla být nebezpečná. Jsou ale i místa, kde si lidé užijí chládek.

V Itálii se situací zabývá už i ministerstvo zdravotnictví. Na úterý a středu vyhlásilo nejvyšší třetí stupeň varování před extrémně vysokými teplotami hned v šestnácti městech.

Teploměry ve stínu v Itálii totiž ukážou čtyřicet stupňů. K tomu se přidává i sucho. Řím má kvůli němu problémy s dodávkami vody. Jen o něco lépe se dnes budou mít v Maďarsku. Tam budou mít až osmatřicet stupňů.

Komu vadí vedro, může vyrazit třeba Velké Británie, kde čekají teploty okolo dvaceti stupňů. Spojené království vysvobodil déšť. Britové tak na internetu čtou titulky jako „Rušíme léto! Vlna veder nebude”.

Kdo chce mít skutečnou jistotu, může vyrazit do Skotska. Na Vnějších Hebridách má být celý týden maximálně 15 stupňů.

Horké počasí vydrží i v Česku

Do Česka stále proudí příliv teplého vzduchu od jihu, dokonce i na horách se očekávají teploty okolo 30 stupňů Celsia. K tomu se přidává vysoká biometeorologická zátěž 3.

Tropické teploty v Česku vydrží do konce tohoto týdne a nadprůměrné teploty meteorologové očekávají i v následujících třech týdnech. Výjimkou bude týden od 14. do 20. srpna, kdy by měly přijít teploty okolo 23 stupňů.

Děti, senioři a lidé se srdečním selháváním patří k rizikovým skupinám, pitný režim by měli důsledně dodržovat

Opatrnost je na místě

Meteorologové lidem radí, aby v horkých dnech omezili tělesnou zátěž a vyhýbali se pobytu na přímém slunci hlavně v poledních a odpoledních hodinách. Zvláště opatrní mají být starší a nemocní lidé a děti.

Doporučuje se pít víc neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu a při pobytu na přímém slunci se chránit opalovacími krémy, slunečními brýlemi a pokrývkou hlavy. Při použití klimatizace by měl být rozdíl venkovní teploty a klimatizovaného prostředí kolem pěti stupňů Celsia.

autoři: dkf , | zdroj: ČTK
Spustit audio