Vlekaři v Krkonoších varují lyžaře před vstupem na sjezdovky po skončení provozu vleků

26. únor 2018 12:40

Většina sjezdovek v Krkonoších nabízí ideální podmínky pro lyžování. Na svazích leží od 30 do 110 centimetrů sněhu. Vlekaři ale varují, že sjezdovky jsou přístupné pouze v čase, kdy jezdí vleky. Po této době může být vstup na kopec nebezpečný. Také proto, že na některých místech rolby při údržbě sjezdovek používají dlouhá ocelová lana.

Radek Pavlík je rolbař na Horních Mísečkách. Ve své rolbě má k dispozici i hák, který mu pomáhá při údržbě sjezdovek. Při jak příkrém svahu se již používají háky?

„Hodně závisí na sněhových podmínkách. Pokud je sjezdovka tvrdá, tak není takový problém s tou rolbou vyjet. Ale pokud je třeba mokřejší sníh a je zapotřebí tu sjezdovku kvalitně upravit, tak je lepší se přivázat," říká Radek Pavlík.

Moderní rolby se do kopce přitahují pomocí navijáku a ocelového lana

Jak to vše funguje v praxi? Rolba musí přijet k nějakém místu, kde se ukotví. Pak jede dolů a navíjí se zase zpátky nahoru?

„Na bokách sjezdovky jsou takové záchytné patky. Tam můžeme ten hák zaháknout. Na rolbě máme asi jeden kilometr lana," vysvětluje Radek Pavlík.

Je tu také Zdeněk Spilka ze SkiAreálu Špinlderův Mlýn. Jak je zajištěno, aby to lano bylo bezpečné i pro lyžaře?

„Tento stroj je specifický v tom, že je svým způsobem hlavně hodně nebezpečný pro lyžaře, kteří to neznají. Toho lana je kilometr, takže si představte, že ta rolba je kilometr od vás. Toho lyžaře ani nenapadne, že může být někde ve sněhu lano. A v momentě, kdy se ta rolba začne přitahovat, to lano se napne a je zařízlé ve sněhu, tak ten člověk vedle sebe vidí lano, které vyletí ze sněhu a má několik tun. Prostě toho člověka může zranit, ne-li zabít," říká Zdeněk Spilka.

Moderní rolby se do kopce přitahují pomocí navijáku a ocelového lana

Sjezdovky se vždy upravují po skončení lyžovací doby?

„Sjezdovky jsou vždy od 16:30 po skončení provozu uzavřeny. Což je úplně zásadní věc. Ty lyžaři by si měli uvědomit, že v té době na sjezdovce nemají co dělat. Bohužel se s nimi však na sjezdovkách v tomto čase potkáváme velice často. Jak byl kdysi fenomén sněžných skútrů, tak se to dnes obrací. Skútry zmizely a objevili se skialpinisté. A ti nám dělají velké problémy. Začali chodit kolem té páté, šesté hodiny večerní s čelovkami na svahy," říká Zdeněk Spilka.

Moderní rolby se do kopce přitahují pomocí navijáku a ocelového lana

Zaznamenali tu také nějaké úrazy v této souvislosti?

„Naštěstí v posledních dvou letech žádný vážnější úraz nebyl. Ale těch lidí, kteří se na to lano chytli, nebo si poškodili lyže, je poměrně hodně. Je to častý jev, přestože děláme vše pro osvětu, tak zatím se nám to moc nedaří. Protože lidé naprosto nerespektují tyto zákazy," doplňuje Zdeněk Spilka.

V celém tomto areálu je celkem 8 míst, kde mohou rolbaři své háky zaháknout.

autoři: Milan Baják , ova
Spustit audio

Související