Vlci v klášteře. Lapidárium broumovského kláštera ukáže vlčí obrazy. Co si pod tím představit?

27. leden 2022 08:20

Lapidárium benediktinského kláštera v Broumově v těchto chvílích zaplňují vlci. Sice jen na obrovských plátnech, ale i tak je mnoho z nich vyobrazených v životní velikosti. Navíc autorka obrazů samotná díla ráda ukazuje i skutečným predátorům. Jak? Jednoduše je umístí na několik týdnů do lesa. 

Já se nestačím divit. Umění a řemeslná činnost.

Čtěte také

Autorka několika obrovských pláten Lenka Černota se právě se svými kolegy pokouší instalovat jedno z nich do podloubí lapidária broumovského kláštera. „Každá činnost v sobě něco obnáší. A pokud se rozhodnete malovat obrazy, tak to není jen o tom malování, ale v rámci toho procesu je i myšlenka, že počítáte s tím, že ten obraz budete chtít s někým sdílet. A to sdílení také znamená, umět obraz správně umístit.“

Je tu spolu s námi také kurátor výstavy Radek Wohlmuth. „Lenka je jako umělkyně zajímavá nejen tím velmi specifickým tématem, které na Broumovsku hodně rezonuje, tedy vlci. Ale i tím, že nemaluje klasicky. Dá se sice mluvit o štětcové malbě, ale většinu obrazů, což je pro ni daleko typičtější, maluje přímo rukama.

A jak je to s těmi vlky?

„A ne vždy natahuje obrazy do rámů, ale maluje na volná plátna, která se potom v uvozovkách přímo ukřižují na zeď. A zároveň bere své obrazy a nechává je odžít svůj život nejen v galerii či ateliéru, ale vezme je do lesních tišin a samot, kde je nechává i několik měsíců.

„Udělá se fotopast, která zaznamenává právě život obrazu v tomto unikátním prostředí, vysvětluje Radek Wohlmuth.

Čtěte také

Který z obrazů strávil nějaký čas v lese? „Tam v přední místnosti je jeden, který půjde do přírody, přímo do oblasti Broumovska. Chceme ho dát na místo, kde přímo vlci žijí. A já doufám, že vlci na něj zareagují. Že ho uvidí.

Jak vypadají obrazy, které po nějakém čase vyzvednete z lesa? „Každý je na tom jinak. Za sebe mohu říct, že když do přírody obraz umístím a potom se ke mně zase vrátí zpátky, tak se jedná o úplně jiné dílo, říká s úsměvem Lenka Černota.

Výstava v lapidáriu broumovského kláštera bude přístupná veřejnosti od čtvrtka 27. ledna až téměř do konce března.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související