Vlašský salát se proslavil v Praze. Ten dnešní se mu vůbec nepodobá

Vlašský salát, to je oblíbená svačinová pochoutka po desetiletí. Možná ho připravovaly už naše babičky a prababičky na přelomu 19. a 20. století... Nebo k nám recept na něj přivezl nějaký Ital? Když se jim tehdy říkalo Vlaši? Jisté je, že v Praze vlašský salát proslavilo Lahůdkářství Aloise Linky. Sídlilo v Hybernské, později v Havlíčkově ulici.

Linkovi do salátu dávali jablka, šunku, kousky sledě, sterilovaný hrášek a mrkev, kyselé okurky a majonézu. Po roce 1948 začal vlašský salát s pozměněnou recepturou vyrábět národní podnik Pramen. Sledě, jablka a šunku nahradily brambory a salám. A salát se stal svačinovým hitem, vlašák s rohlíkem, to byla dobrota!

Vzdálená současnost

V současnosti do vlašského salátu velká část výrobců přidává místo kvalitního salámu z masa salám výrobní, místo kyselých okurek se objevuje cuketa a majonézu nastavují vodou a škrobem.

Mistrová výroby v Lahůdkách Palma, s kolegyní, přidávají do díže sterilovanou zeleninu

Vítězové testu

MF Dnes nedávno prováděla testy vlašského salátu. Zvítězily dva výrobky: salát Toppo z Lidlu měl téměř největší obsah salámu. Ten z obchodu Delmart obsahoval jako jediný gothaj. Jeho výrobcem jsou Lahůdky Palma, které jsme navštívili s mikrofonem a fotoaparátem. Jedná se o rodinnou firmu. Zabývá se hlavně výrobou lahůdkářského zboží, salátů, pomazánek, chlebíčků, aspiků, kusových a smažených výrobků.

Ve výrobně vlašského salátu

Jako předposlední se do salátu přidají brambory. Ingredience se promíchají takzvanou míchačkou

Do výroby nás doprovodila manažerka jakosti Lahůdek Palma Iveta Hajduková. Tam se do díže vloží majonéza, sterilovaná zelenina, ochucovadla, sůl, pepř, ocet a vše se promíchá. Když je hotovo, přidají se ještě brambory, a na závěr salám. Proto, aby nedošlo k jejich rozmělnění a zákazník je ve výrobku našel v nezměněné podobě.

Míchačka salátu

Míchačka pojme150 kilogramůsurovin a míchá 15 minut. Pak salát mistrová výroby ochutná, případně dochutí. Vlašský salát se naporcuje a cestuje k zákazníkovi, tedy do velkoobchodu nebo do prodejny. A pak k nám, domů. Proto musí mít dostatečně dlouho trvanlivost.

Čerstvým salátům odzvonilo

Původně měly saláty trvanlivost 48 hodin. Nyní požadují firmy minimálně 12 dnů. Trvanlivost musí být dostatečná i ve chvíli, kdy se dostane ke konečnému zákazníkovi. Takzvaná éčka, tedy množství konzervantů, ale nesmí překročit stanovený limit. Na to dohlíží nejen sám výrobce, ale i Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Mistrová pečlivě sleduje přípravu salátu, když je proces ukončen, odebere vzorek, ochutná, případně dochutí

Salát a jazz

Pokud v létě navštívíte jazzový festival Bohemia Jazz Fast, který se koná na několika místech republiky, vzpomeňte si na naše vyprávění o historii vlašského salátu. Proč? Organizátor festivalu, Rudy Linka, je totiž vnukem Aloise Linky, který kdysi ve svém lahůdkářství vlašský salát proslavil.


Salát se sleděm – původní recept na vlašský salát:

350 g jablek
50 g sledě
100 g sterilovaného hrášku
100 g sterilované mrkve
150 g šunky od kosti
100 g kyselé okurky
150 g majonézy (nejlépe domácí)
sůl
pepř

Vlašský salát

Postup:

Oloupejte jablka a nakrájejte je na kostičky. Stejně tak i kyselé okurky. Přidejte šunku nakrájenou na nudličky, hrášek a mrkev a malé kousky sledě. Důkladně promíchejte v míse s majonézou, ochuťte solí a pepřem. Nechte v chladu několik hodin odležet. Použijte na chlebíčky, podávejte s pečivem nebo jako přílohu k masu.