Vladimír Remek: Součástí mého výcviku na kosmonauta byl také zubařský rychlokurz

14. září 2020

Vojenský pilot Vladimír Remek je dodnes jediným Čechem, který se podíval do vesmíru. Na oběžnou dráhu naší planety se dostal jako 87. člověk a první kosmonaut jiné než sovětské nebo americké národnosti.

Kosmická loď Sojuz 28 s Remkem na palubě odstartovala do vesmíru 2. března 1978. „To, že se odlepíte od startovacího stolu, nepoznáte. Je to tak plynulé a jemné, že nedostanete žádný kopanec. Oddělení kontaktu vám tak musí oznámit řídicí středisko,“ vysvětluje zažitý mýtus kosmonaut.

Málem vesmírným zubařem

Vesmírná posádka se z orbitálního komplexu Saljut vrátila 10. března 1978. Remek ve vesmíru strávil 7 dní, 22 hodin a 18 minut. „K nejfrekventovanějším otázkám od té doby patří, jestli jsem se bál a jak se v kosmické lodi chodí na záchod,“ směje se. „Samozřejmě jsem měl určité obavy, nešlo o panický strach o můj život, kdyby to chtěl někdo takto zjednodušit, ale o výsledek, o to, jestli budu schopen obstát a jestli jsme udělali dost,“ říká. „Po skončení letu jsem měl jeden z nejlepších pocitů z dobře vykonané práce v mém životě. Splnil se mi také klukovský sen.“

Alexej Gubarev a Vladimír Remek na palubě Sojuzu 28

Dodnes vlastní Vladimír Remek několik věcí, které měl s sebou ve vesmíru. „Přivezl jsem si kromě jiného takovou pletenou čepičku s malým kšiltem a možností překlápět uši. Žena ale jednoho krásného dne usoudila, že už je propocená a dala ji vyprat. Samozřejmě, jak byla čepice vlněná, tak se srazila. Teď ji můžeme dávat na hlavu tak akorát prckovi nebo panence,“ říká se smíchem. Na památku si ovšem nechal i oficiální náramkové hodinky.

Součástí výcviku Vladimíra Remka byl i na kosmonauty netradiční kurz – zubařský. „Jurij Romaněnko a Georgij Grečko byli tou dobou již na kosmické stanici, kam jsme mířili. A u obou se projevila bolest zubů, která je u mladých lidí většinou způsobená tím, že se něco děje pod plombou. Jako jednu z možných variant, kdyby nezabraly prášky proti bolesti, nám tak udělali rychlokurz použití zubní vrtačky a odvrtání plomby. Naštěstí jsem to nikdy nemusel použít,“ vypráví se smíchem.

Vesmírní turisté

Od Remkova letu prošla kosmonautika ohromným technologickým vývojem. „Na začátku se kosmonautika přirovnávala k letectví, i když to není úplně přesné. Řekl bych ale, že vesmírný turismus je zákonitá cesta. Je ale stále potřeba hledat určitou míru, přece jenom to stojí nemalé finanční prostředky a samotné lety velice zatěžují okolní prostředí,“ říká.

„Když jsme letěli my, a to je více než čtyřicet let, tak se říkalo, že ještě nedošlo ke srážce se zbytky kosmických těles. Od té doby k takovému kontaktu už došlo několikrát,“ upozorňuje na jedno z rizik cest do vesmíru.

Jak Vladimír Remek vzpomíná na období, během kterého působil jako český velvyslanec v Rusku? A jaké momenty považuje ve svém životě za stěžejní? Poslechněte si záznam celého rozhovoru.

Spustit audio