Vladimír Burjánek: Silvestr

31. prosinec 2017

Když jsem loni byl popřát na Silvestra kamarádovi k Novému roku, věnoval mi těžkou mosaznou sošku papeže Silvestra, který zemřel na konci roku 335. Smutná událost na jedné straně nekoresponduje s všeobecným veselím, které v tento den propuká. 

Jsou lidé, kteří si dnes užívají divoké vřavy a bujarých oslav a vstupují pak do nadcházejícího roku ve stavu více či méně znaveném. Což zrovna s varujícím rčením - jak na Nový rok, tak po celý rok - je často odvážné a kruté zároveň..

Na druhé straně mnozí se bláznivosti tohoto dne zásadně vyhýbají a v ústraní a dietně vítají další rok. Od časů, kdy alkohol a veselí začala podporovat pyrotechnika, nastaly kruté časy pro domácí mazlíčky, především psy.

Kdyby se všichni ti blázniví dělostřelci a odvážní kanonýři podívali do vyděšených očí psů, možná by přibrzdili. Někdejší komik a rozhlasový průvodce Silvestry Jiří Štuchal sice vždycky říkal - Silvestr budiž pestr, ale také dodával - s rozumem a přiměřenou mírou. Což platí pro právě začínající silvestrovský den.

03574699.jpeg
Spustit audio