Vladimír Burjánek: Mše

25. prosinec 2017

Z okna domu se celý život dívám na magický a fascinující obraz  pozdně gotického kostela naší vesnice. Znám ho ve všech podobách. Když se první zelené listy jara téměř dotýkají nádherné stavby, když žhavé letní slunce pálí do pískovcových stěn.

Když podzimní deště bubnují do mědi věží, ale nejkrásnější je pohled zimní, když se chrám zahalí do bílého, nejlépe vánočního sněhového šatu. Dnes v noci jsem se vrátil po dlouhé době do dětství. Do časů, kdy jsme sněhem spěchali jako ministranti na tradiční slavnou půlnoční mši.

Ještě plni rozechvění, úžasných štědrovečerních zážitků z domova, nadšeni z dárků, které jsme objevili pod stromečkem a naplněni celodenní nedočkavostí a těšením. Tohle všechno pak umocnil velebný zvuk varhan a vůně kadidla, nesoucí se od oltáře do chrámové lodi.

Silné zážitky z dětství se nezapomínají, i když jdeme v dospělosti třeba jinými cestami. Vzpomněl jsem si na to dnes s přicházejícím novým dnem, když mi tóny starých varhan při půlnoční mši vrátily ten minulý čas.

Původní gotická klenba v presbytáří kostela sv. Bartoloměje
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.