Vladimír Burjánek: Mládí

19. listopad 2017

Mládí je často bezprostřední, kritické a nebere si mnohokrát servítky. A také se nezalekne autorit a mnohdy na plnou pusu a zcela bezohledně vyklopí, cosi o tom či onom myslí. Na televizní obrazovce informovala diváky o počasí televizní rosnička, pravda poněkud starší a do žádné soutěže krásy by se asi nehlásila.

Znám ji, protože se objevuje v předpovědi počasí častěji. Nevadí mi, má civilní projev, nekroutí nepřirozeně rukama jako indické tanečnice, ani nenahání kulisy na pozadí, jako to dělají slečny na jiných stanicích.

Asi v polovině předpovědi přišel jeden z našich vnuků, mrknul na obrazovku a zareagoval. Proboha, co to je v tý televizi za objev? Jak na ni koukám, tak určitě absolvovala maturitu v šeredinci s vyznamenáním.

Abych poněkud usměrnil jeho kritické ego, připomněl jsem mu, že on se chová, jako když byl třikrát za sebou trestaný pro krásu.

Já se ale na rozdíl od té paní nelezu předvádět národu v televizi, nenechal se chlapec zaskočit. Tak jsem si znovu uvědomil, pod jakým tvrdým drobnohledem mladých jsme a jak svůj názor dokáží nejen bezohledně vyklopit, ale i pohotově obhajovat.

láska
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.