Vláda zpřísňuje bezpečnostní opatření. Na 10 dní se uzavřou některé obchody a restaurace

15. březen 2020 17:14

Vláda rozhodla s účinností od sobotních 6:00 hodin o uzavření obchodů s výjimkou prodejen potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic a některých dalších. Premiér Andrej Babiš z hnutí ANO to sdělil Radiožurnálu. 

Čtěte také

Opatření má trvat do úterý 24. března. Se stejnou účinností kabinet zakázal přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb, výjimkou je například zaměstnanecké stravování. Platit bude také zákaz provozu heren a kasin.

Výjimka u uzavření obchodů platí dále například pro prodejny výpočetní techniky a spotřební elektroniky, malých domácích zvířat a krmiv a dalších potřeb pro zvířata, brýlí a kontaktních čoček, novin a časopisů či tabákových výrobků.

Jak snížit riziko nakažení koronavirem

Výjimku u zákazu přítomnosti lidí v restauracích tvoří provozovny, které neslouží pro veřejnost, například zaměstnanecké stravování, stravování poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb a vězeňských zařízení.

Čtěte také

Zákaz se nevztahuje ani na prodej mimo provozovnu, tedy třeba provozovny rychlého občerstvení s výdejovým okénkem nebo prodej jídla s sebou bez vstupu do provozovny, píše se v usnesení. Původně byl od pátku vstup do stravovacích služeb zakázán mezi 20:00 a 6:00 hodin.

Na 10 dní bude také zakázána činnost provozoven stravovacích služeb v nákupních centrech s plochou přes 5000 metrů čtverečních. Zákaz provozu heren a kasin v usnesení není omezen konečným termínem 24. března 6:00 hodin, jako je tomu u ostatních opatření.

Obchodní centra rizikem

„Udělali jsme stejné opatření jako Itálie, tzn. že zavřela veškeré obchody a nechala hlavně potraviny a léky a hygienické zboží,“ řekl Babiš Radiožurnálu.

Čtěte také

Podle něj totéž chystají také Polsko a Slovensko, které ovšem opatření plánuje zavést pouze na víkend.

„Důvod byl ten, aby nedošlo ke koncentraci lidí hlavně v obchodních centrech, které otevírají v 8:30 hodin. Budeme to provozovatelům komunikovat prostřednictví sítě hasičských sborů,“ popsal dále důvody zpřísnění opatření premiér. Vláda na sobotu ráno chystá tiskovou konferenci.

Babiš také upřesnil počet nakažených koronavirem, kterých je v Česku už 150. V karanténě je zhruba 6 900 lidí.

Informace pro cestovatele

„Tato tvrdá opatření zavádíme proto, abychom zabránili skokovému nárůstu epidemie u nás,“ dodal premiér a připomněl, že hlavním problémem zůstává nekontrolovaný přenos u taxikáře v Praze a u sestřičky ve Frýdku-Místku, kde nebyl zjištěn původ nákazy.

Čtěte také

Doporučujeme především internetové stránky ministerstva zdravotnictví, kde jsou nejaktuálnější informace. Státní zdravotní ústav má 24 hodin denně v provozu infolinky právě na obecné dotazy. Na stránkách krajských hygienických stanic je řada informací. I pro ty, kteří jsou v karanténách. Je tam, jak se takový člověk má chovat.

Krajští hygienici doporučují lidem, kteří se vrátí z rizikových oblastí zasažených koronavirem a jsou bez zdravotních obtíží, aby je kontaktovali. Jak? To je uvedeno na webu www.khshk.cz

V případě zdravotních obtíží by měli lidé volat přímo infekční kliniku fakultní nemocnice - čísla a další postupy jsou na webu www.fnhk.cz

Všechny důležité informace o koronaviru jsou zveřejněné také na webových stránkách krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

autor: baj | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související