Vláda schválila úvěr na krytí povodní, Praha dostane 50 miliónů

16. prosinec 2002

Vláda dnes schválila návrh textu smlouvy o úvěru 400 miliónů eur od Evropské investiční banky (EIB) na odstraňování škod z letošních povodní. Novinářům to řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. Vláda již uzavření smlouvy schválila, zbývá projednat definitivní text smluv. Čerpání úvěru již podpořila i Poslanecká sněmovna.

Pro možnost čerpání úvěru musí smlouvy schválit ještě Senát. Úvěrová smlouva by podle ministra financí Sobotky měla být podepsána ještě v letošním roce. Vláda zároveň rozhodla, že hlavnímu městu poskytne 50 miliónů korun na odstraňování povodňových škod. Jde o poslední peníze z celkové třímiliardové vládní dotace pro kraje postižené povodněmi.

Smlouva se řídí lucemburským právním řádem stejně jako ostatní smlouvy uzavřené mezi EIB a kandidátskými zeměmi. Čtyři sta miliónů eur (přes 12 miliard korun) bude použito především na obnovu pražského metra a obnovu čistíren odpadních vod a kanalizací. Stát chce těmito penězi rovněž obnovit vodohospodářský majetek, železnice a dálnice a silnice.

Úvěr bude splatný za 30 let a může být čerpán v korunách, kvůli eliminaci negativního dopadu na kurs koruny. Splátky mohou být až sedm let odloženy. Pokud ČR nevyčerpá celou částku úvěru, nebudou ze strany EIB uplatněny žádné poplatky či sankce. Úročení bude záviset na konkrétních podmínkách při čerpání jednotlivých tranší. Kabinet plánuje, že 7,5 miliardy korun bude čerpat v příštím roce a zbývajících 4,5 miliardy v roce 2004.

Spustit audio