Vizovice budou mít unikátní stavbu. Do města se přestěhuje oceňovaný pavilon ze světové výstavy Expo

14. únor 2018

Bývalý český pavilon z milánského Expa otevřou letos ve Vizovicích. Pro světovou výstavu v roce 2015 ho vyrobila místní společnost Koma.

Majitel společnosti Koma Stanislav Martinec do modulární stavby přesune ředitelství a výstavní expozici.

„Budeme se stěhovat někdy v létě. Chceme, aby to vypadalo ještě lépe než na Expu,“ uvedl Martinec s tím, že by otevření pavilonu chtěla firma spojit se Dny české architektury.

Český pavilon na světové výstavě Expo 2015 v italském Miláně získal bronzovou medaili za architekturu. První místo připadlo Británii a stříbrná medaile Chile. Podobu českého pavilonu navrhla dvojice brněnských architektů ze studia Chybik&Krystof.

03788694.png

Už v průběhu výstavy získal několik dílčích ocenění od návštěvníků a italských médií, například jako nejpohodovější pavilon, pavilon nejvstřícnější k dětem či pavilon s nejhezčí střešní zahradou. Mezi tři nejlepší se dostala také restaurace českého pavilonu.

Právě majitel firmy Koma Stanislav Martinec se včera stal podnikatelem roku 2017 ve Zlínském kraji.

"Firma dlouhodobě navazuje na baťovské principy a nebojím se říct, že i na principy prvorepublikové, kdy směnka byla směnka a podnikatel byl podnikatel. Jsme tady od toho, abychom to postupně měnili v lepší," uvedl po vyhlášení výsledků Martinec.

Český pavilon na výstavě EXPO 2015
autoři: rv , Tomáš Fránek

Související