Vítězný recept pořadu Vaříme s Habadějem. Houbový pekáč od Václava Vomáčky z Městce Králové

Jusytýna Anna nejenže pilně sbírala, ale i krájela a s maminkou Blankou Malou, se těšila na houbový pekáček!

Houby jsou jednou z nejtradičnějších surovin české kuchyně. Mají pestré využití a jejich výhodou je snadná úprava i jedinečná chuť. O tom jsme se mohli přesvědčit v sobotu 23.září. V pořadu Vaříme s Habadějem jsme si společně pochutnali na houbách zapečených s chlupatými knedlíky. A jak bývá dobrým zvykem, zapojili jste se do našeho "vaření" i vy. A všechny vaše recepty stály za to.

Ale vítěz soutěže o nejlepší houbový recept mohl být jen jeden.

A o něm jste rozhodli vy, když jste během pořadu telefonovali a chtěli zopakovat recept na "houbový pekáč" od pana Václava. Vám, kteří jste si jej nestihli poznamenat - i vám, kteří jste naše vysílání neslyšeli, recept nabízíme.

A připojujeme fotografie kolegyně Blanky Malé. Ta si doma recept vyzkoušela. A zjistila, že jde opravdu o úžasnou dobrotu.

Jaké suroviny potřebujete pro houbový pekáč:

1 kg hub
100 g anglické slaniny
2 cibule
3 stroužky česneku
1 lžička tymiánu
1 lžička soli
2 lžičky sladké papriky
1 lžíce hladké mouky
250 ml šlehačky
svazek petrželky
125 g strouhaného sýra
2 lžíce strouhanky
pepř
máslo

Jusytýna Anna nejenže pilně sbírala, ale i krájela a s maminkou Blankou Malou, se těšila na houbový pekáček!

Postup přípravy:

V kastrole opečeme dozlatava cibuli se slaninou. Přidáme pokrájené houby, utřený česnek, tymián, sůl, pepř a 5 minut restujeme. Zasypeme moukou, paprikou, zalijeme smetanou a necháme přejít varem.Odstavíme z ohně, vmícháme sýr a posekanou petrželku.Tuto směs dáme do zapékací misky, posypeme strouhankou a poklademe plátky másla. Pečeme na 180°C asi 30 minut. Podáváme s bramborem či s kaší.

Jusytýna Anna nejenže pilně sbírala, ale i krájela a s maminkou Blankou Malou, se těšila na houbový pekáček!

Kolegyně Blanka Malá doma houbový pekáč upekla. A potvrdilo se, že jde o úžasnou dobrotu. Nezbylo vůbec nic!

Tak ať vám chutná! To přejí autorka pořadu Zdena Kabourková a autor receptu Václav Vomáčka z Městce Králové!