Víte, že je u nás v kraji 78 střelnic? Policisté je víc kontrolují. A některým hrozí i uzavření

5. červen 2015

Policisté na Královehradecku se v letošním roce zaměřili na kontrolu střelnic, otevřených i krytých. Všem 78 v našem kraji průběžně obnovují povolení k činnosti. Cílem kotrol je zjistit například to, jestli v okolí nevznikla nějaká turistická cesta nebo cyklostezka a provozem střelnice tak nejsou ohroženi lidé.

„Dobrý den, děláme u vás kontrolu střelnice. Tady je poučení, tak si to přečtěte a tady mi to podepište."

V myslivecké střelnici v Ruseku nedaleko Hradce Králové právě začíná policejní kontrola. Policisté ji provádí i kvůli změně zákon o zbraních. Cílem je mj. také zjistit, jestli je okolí střelnic stále bezpečné.

Čtěte také

„Pokud by nebylo, tak samozřejmě musíme pozastavit provoz střelnice. Vyzveme provozovatele, aby dal věci do souladu, my to znovu zkontrolujeme a pak se režim střelnice znovu povolí. Pokud to nesplní, tak se licence na provoz střelnice odejme", vysvětluje Miroslav Kříž z Krajského ředitelství policie.

Nedávno policisté právě takový případ řešili a jednu ze střelnic na Trutnovsku na čas uzavřeli

„Dostali jsme podnět od lidí, že projížděli na kole přírodou a najednou kolem nich začaly padat úlomky asfaltových holubů používaných na střelnici. Zahájili jsme šetření a zjistili jsme, že proti původnímu stavu před léty, kdy se potvrzení střelnici vydávalo, se rozšířila turistika v celém okolí. Přibyly cyklostezky a naučná stezka", dodává Miroslav Kříž.

Kontroluje se také ale i to, jestli mají provozovatelé souhlas k činnosti od majitele pozemku, na kterém střelnice stojí a nebo potřebné vybavení střelnice.

terč

„Tady jsou cedule s nápisem CESTA UZAVŘENA, které se rozmísťují na okolní cesty. Upozorňují se tak turisti nebo třeba houbaři, že se tady střílí", ukazuje policistům Lubomír Šrámek, provozovatel myslivecké střelnice v Ruseku. Na ní se střílí pouze jednou nebo dvakrát ročně a zatím bez problémů prošla všemi přechozími kontrolami.

Také proto Lubomír Šrámek doufá, že ani po té letošní nebude muset nic měnit: „Jestli se něco dozvíme, tak budeme muset, ale doufám, že ne."

„Kontrola dopadla velice dobře, zkontrolovali jsme všechny doklady, včetně provozního řádu a deníku, prošli jsme i situační nákresy střelnice. Od minulé kontroly se tady nic nezměnilo, takže střelnice může být i nadále v provozu," uklidňuje ho po zhruba dvou hodinách Dana Dědková z Krajského ředitelství policie.

Podobné kontroly přitom průběžně probíhají ve všech bezmála dvanácti stovkách střelnic po celé republice. Loni jich policisté prověřili necelou pětinu a ve čtyřech pozastavili činnost, letos jsou minimálně na Královehradecku kontroly ještě častější.

autor: PLE
Spustit audio