Víte, že Jaroslav Foglar ježka v kleci nevymyslel? Narodil se na Divokém západě

4. září 2015

Ježek v kleci. Tenhle v Česku asi nejznámější hlavolam většina z nás zná díky Jaroslavu Foglarovi a jeho knize Záhada hlavolamu. Jenže český spisovatel se nechal pouze inspirovat, sám pravděpodobně přišel jen s myšlenkou šroubovacího ježka. Tahle kulička s různě dlouhými ostny umístěná uvnitř válcového pouzdra má totiž původ v USA.

I to se od sběratele a výrobce ježků v kleci Radka Micopulose ze Dvora Králové nad Labem dozvěděl redaktor Václav Plecháček.

Před námi je poměrně veliká vitrína a v té jsou ježci v kleci. Kolik jich tam je?

"Asi 50 typů. Část je má vlastní výroba a část je výroba řekněme raritní. Jsou tu ježci oceloví, dřevění i sklenění", usmívá se Radek Micopulos.

Ježek v kleci. Tenhle u nás asi nejznámější hlavolam většina z nás zná díky Jaroslavu Foglarovi a jeho knize Záhada hlavolamu. Jenže český spisovatel se nechal pouze inspirovat, sám pravděpodobně přišel jen s myšlenkou šroubovacího ježka. I to se od sběratele a výrobce ježků v kleci Radka Micopulose ze Dvora Králové nad Labem dozvěděl redaktor Václav Plecháček.

Posted by Český rozhlas Hradec Králové on 4. září 2015


A kterého ježka v kleci si ve své sbírce nejvíc cení?

"Určitě ten skleněný je taková hodně zajímavá rarita. Toho mi daroval pán, který fouká sklo. Dalším unikátem je dřevěný ježek v kleci", vysvětluje Radek Micopulos.

Někteří ježci jsou ovální, jiní jsou tak jak je zná většina z nás, tedy koule s ostny. Nakolik způsobů se vlastně dají vyndávat z klece? Těch 50 exemplářů má pokaždé jiné řešení?

Unikátní sbírka ježků v kleci ježků Radka Micopulose ze Dvora Králové nad Labem

"Ano, je to pokaždé jiné. Tam záleží na počtu ostnů, na úhlech ostnů na jejich délce. Každý kus je vlastně originál. Já už umím vyndávat vlastně všechny varianty ježků v kleci", přiznává se Radek Micopulos.

Ježek v kleci se doopravdy narodil na Divokém západě

Součástí sbírky je i unikátní ježek v kleci vyrobený kolem roku 1886 v USA.

"Ano, je maličký, vysoký snad jen 4 cm. V originálním názvu se jmenuje "Jádro ve skořápce". Je to unikátní objev. Teprve nedávno se ukázalo, že Jaroslav Foglar ježka v kleci proslavil, ale ten skutečný původ je v USA. Vznikl na Divokém západě na konci 19. století. A tohle je jeden z prvních vyrobených ježků v kleci na světě", říká Radek Micopulos.

Sběratěl a výrobce ježků v kleci Radek Micopulos ze Dvora Králové nad Labem bude naším hostem ve studiu v pondělí 7. září 2015 v 8:35 hodin.

autor: PLE
Spustit audio