Víte, že existuje maturitní obor Stavby a zařízení v ZOO? Roman Hynek staví domy pro zvířata

24. únor 2018 09:05

Až uslyšíte rozhovor, který v Safari Parku Dvůr Králové připravila s Romanem Hynkem redaktorka Dana Voňková, tak uvěříte. Roman je autorem expozic pro damany a hrabáče, podílel se také na vzniku objektů městečka Tiébélé, kde jsou k vidění netopýři.

Roman Hynek vyprojektoval a postavil i žirafinec ve stylu mešity a do výběhu nosorožců vymyslel velké termitiště s podzemním tunelem. Termitiště slouží jako bezpečný úkryt pro pozorovatele zvířat. Protože se jedná samozřejmě o atrapu, jinak zajímavé termity byste v něm hledali marně.

Až se tedy budete toulat královédvorským Safari Parkem, hleďte si nejen zvířat, ale i jejich "bydlení".

Termiti nebo chcete-li všekazi, byli dříve považováni za samostatný řád hmyzu, ale dnes je zoologové řadí mezi šváby. Žijí v koloniích v tropech a subtropech a dělí se do tří kast. Nejčastěji na dělníky, vojáky a královské páry. Zatímco vojáci a dělníci měří několik milimetrů, velikost královny může dosáhnout až sto deseti milimetrů.

Dělníci jsou nejpočetnější skupina v kolonii, obstarávají potravu, stavbu a opravu hnízda. Vojáci mají na rozdíl od dělníků tvrdou a zvětšenou hlavu s velkými kusadly a zajišťují pouze obranu.

Pro případ ztráty kteréhokoli jedince z královského páru, bývá určitý počet jedinců chován ve stadiu, kdy ho lze co nejrychleji nahradit. Při správné péči a výživě je královna schopna naklást několik tisíc vajíček denně. Obecně platí, že dělníci mají nejkratší vývoj, o něco málo delší vývoj mají vojáci, vývoj královského páru je nejdelší. O kastě rozhoduje složení potravy, feromony a hmatové impulzy.

Roman Hynek staví domy pro zvířata - žirafinec

Kolonie vytvářejí podzemní nebo nadzemní hnízda. Počet jedinců v hnízdě běžně dosahuje několika miliónů. Hnízdo slouží jako ochrana, líhnou se v něm noví termiti. Hnízda mají systém chodeb a komůrek, které slouží jak k přísunu potravy a vody, tak k odvětrávání.

V hnízdech je udržována konstantní teplota a vlhkost vzduchu. Nadzemní hnízdo je postaveno především z trusu, hlíny, odumřelých jedinců a může měřit čtyři, pět, ale i devět metrů. Některé druhy termitů budují svá hnízda v odumřelých stromech.

Termiti si pěstují speciální druhy hub, které obsahují enzymy potřebné k trávení celulózy a ligninu. Dále se kromě dřeva živí trávou a trusem býložravců.

Termiti jsou škůdci dřeva a pro svou schopnost strávit prakticky cokoli, mohou působit lidem značné škody. Na druhou stranu pomáhají z ekosystému odstraňovat těžko zpracovatelné látky a jsou potravou některých vyšších živočichů.

Roman Hynek staví domy pro zvířata
autoři: Milan Baják , DV
Spustit audio

Související